У Херсоні помічені блакитні дерева

Весною серед одвічних життєвих питань для херсонців постає ще одне – білити чи не білити дерева у нашому місті.

Противники цього стверджують, що подібна традиція – спадок радянської епохи і дерева потрібно «декомунізувати». Та й взагалі, подібна процедура абсолютно безглузда, а замість вапна можна купити щось корисніше для міста.

У багатьох тих, хто підтримує ідею білити дерева, головний аргумент – «це красиво». Деякі ще згадують, що побілка захищає дерева від шкідників і безжальних сонячних променів.

Хоча експерти кажуть, що неправильно розведене вапно набагато більше шкодить корі, ніж сонце. Від шкідників такий білий шар дерево може захистити. Тільки для цього його потрібно побілити ледь не повністю.

Як кажуть мудрі люди: «Не знаєш як робити? Роби по закону». Законодавець ще у 2006 році відповів на питання «білити чи не білити». Відкриваємо наказ Мінрегіонбуду «Про затвердження Правил Утримання зелених насаджень у населених пунктах України». Там є пункт «9.1.17. Забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми».

Проте звичайні люди та багато хто з комунальників про таку заборону не чули. Ось, наприклад, невеличкий зелений куточок на Шуменському, біля храму (на фото). За одну ніч ліхтарні стовпи разом із деревами набули блакитного відтінку.

Навіть не білого, а саме блакитного. Мабуть, теж думали, що «так же буде красиво»...

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон