Херсонська «Коза-Дереза» – блондинка

Херсонський театр дає нове життя відомим історіям. Так, нещодавно, на сцені Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша переродилась українська народна казка – «Коза-Дереза».

Режисерка Катерина Слажнєва, на сцені театру-кафе, презентувала херсонським глядачам сучасний, свіжий погляд на цю доволі архаїчну історію.

Хто ж така Коза-Дереза сьогодні? Яка вона Коза-Дереза? Який спосіб життя та який світогляд у цього персонажа? І чому вона дереза? Такі питання, очевидно, ставила перед собою режисерка і знайшла доволі цікаві на них відповіді.

Тож. Сучасна херсонська Коза-Дереза – це зовсім не звичайна тварина. Так, її дійсно так звати, вона дійсно має певні ознаки кози, приміром, істеричне «мекання» та симпатичні ріжки. Однак, херсонська Коза-Дереза – це блондинка в рожевому. Пані Катерина Слажнєва створила цікавий образ для головної героїні казки, навколо якої розгортається сюжет.

Варто зауважити, що роль Кози вдало втілила юна акторка, яка лиш цього сезону поповнила трупу театру – Анастасія Грищук. Цікавим і креативним є також образ онуки-тінейджера, яка постійно слухає музику та взагалі не розуміє, що від неї хочуть Дід та Баба. Цю роль виконала Марфінова Оля. Звісно достойно себе показали і інші персонажі, такі як Баба (заслужена артистка України Світлана Добровольська), Дід (Андрій Клочко та Євген Бельдюгін) тощо.

За сюжетом, як і в оригіналі казки, ми побачили, що нещасну Козу вигнали з дому і вона пішла шукати новий дім. Потрапивши до Діда з Бабою, які її прихистили, вона поступово почала «качати» свої права. Так, вона пересварилась з їх онукою, яку Дід вигнав з дому через Козу, потім наступною вигнав власну жінку.

Однак, режисерка, дещо скоротила історію та змінила фінал. Адже якщо взяти оригінал казки, то Козу Дід виганяє і вона в лісі ще «відтискає» хатинку Зайчика. Херсонська історія закінчується значно щасливіше. Тут Коза переосмислює свої дії, просить у Діда та Баби пробачення, вони її вибачають і приймають назад.

Окрім того, що вистава вийшла осучасненою, її можна розглядати, як виставу для дорослих. Сама режисерка зауважує: «Особливість нашої "Кози-Дерези" полягає у тому, що вона створена не тільки для дітей, а й для дорослих, оскільки постановка вийшла трохи пікантною, дорослі чудово розуміли всі підтексти, які були закладені, а діти в свою чергу чудово сприйняли картинку, яку показали їм актори».

Вистава дуже яскрава і динамічна. Хітові композиції та веселі танці роблять героїв набагато ближчими та зрозумілішими сучасному глядачу. Тож, ця казка, що в лютому з'явилась в країні «Тілі-мілі-трям» (казкова дитяча країна у Херсонському театрі) заслуговує на те, щоб бути в репертуарі обласного театру.

Еліза СОЛОДКА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон