Херсонська «Еллада» відзначила день незалежності

В історичних обіймах стародавньої «Степової Еллади», у мистецькому полоні античних традицій, в рідному колі друзів Херсонське міське товариство греків «Еллада» зустріло 25 березня - день незалежності Республіки Греція.

Представники грецької громади міста здійснили нову подорож в багате подіями античне минуле Херсонського краю. Вони ознайомились з дистанцією «Ахіллова бігу» на Тендрівській косі, гуляли по селищах Ольвійської хори, плили до гавані Борисфенітів і слухали зворушливі грецькі пісні.

Херсонський краєзнавчий музей, з яким активно і дуже плідно співпрацює грецька громада Херсону, підготував цікаву екскурсію. Греки Херсону отримали справжнє задоволення від знайомства з унікальною експозицією кам'яних стел скіфського та інших часів, торкнулися історії меморіальних плит, художньої кераміки, прикрас та майстерних виробів з давньої Ольвії та Боспорського царства.

У числі іншого, дізнались також, коли й навіщо стародавні греки ховали амфори під порогом будівель, і чому, як вони вважали, не можна привітатись чи передавати через поріг речі.

Лідер грецької громади Херсону Звездина Сарібекова відзначила, що святкування дня незалежності Греції є давньою традицією етнічних греків - мешканців Херсону. Багато сюжетів з історії міста та й саме ім'я Херсону має грецьке походження. Гостинна українська земля, рідна Степова Еллада стала для греків Батьківщиною.

В одному з перших храмів Херсону, Греко-Софійській церкві, яка була збудована греками – вихідцями з острову Хіос в 1780 р., через два роки після заснування міста, 25 березня відбувся молебень на честь дня незалежності Республіки Греція.

Георгій БЯНОВ

Фото Анны Усовой

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон