Викиди з «Титану» знову лякають Херсонщину

З боку окупованого Криму знов подає «ознаки життя» сумнозвісне підприємство «Титан» біля міста Армянська.

Минулого року така його активність закінчилася викидами в атмосферу діоксиду сірки та сполук хлору. А дві тисячі дітей та вагітних жінок з сіл Херсонщини біля адміністративного кордону з півостровом довелося терміново евакуювати до Скадовська.

Зараз, щоправда, «подаруночки» з «Титану» стабільно зносить у бік Криму, але в квітні-травні напрям вітру зазвичай змінюється – він дме в південному напрямі. Тож хмара викидів чи то з труб, чи то з осушених ставків-накопичувачів шламу може вкотре накрити частину Каланчацького й Чаплинського району. Але цього разу таку небезпеку готуються зустріти заздалегідь.

14 березня, проблему викидів з «Титану» обговорювали на засіданні обласної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій.

За її рішенням, з квітня на адміністративному кордоні з АРК будуть не менше двох разів на тиждень відбирати проби повітря для аналізу на предмет наявності в ньому шкідливих для здоров'я людини речовин.

Висновки лабораторних фахівців про це збираються також оперативно оприлюднювати у засобах масової інформації, аби місцеві жителі були в курсі, що відбувається.

Голова комісії, заступник очільника Херсонської ОДА Вадим Чабан повідомляє: на засіданні Департаменту екології облдержадміністрації рекомендували також придбати чотири газоаналізатори, встановивши їх на КПВВ у Каланчацькому та Чаплинському районах, а також у селах Першокостянтинівка і Преображенка.

Комісія, на додачу, готує звернення до Держслужби з надзвичайних ситуацій України з проханням надати мобільну лабораторію для моніторингу повітря на адмінкордоні з Кримом в період того ж квітня-травня поточного року.

Давно йдеться про необхідність мати власну техніку для цього, але облдержадміністрація та облрада ніяк не домовляться про її закупівлю. Тож якщо лабораторії немає – нехай би хоч газоаналізатори були.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон