Як у Генічеському районі святкують Масляну

Масляна – це одне з найдавніших свят слов'янських народів, яке супроводжується безліччю традицій та обрядів. Шанують це свято і в Генічеському районі Херсонщини.

Українці щороку чекають на нього з нетерпінням, адже протягом масляного тижня отримують нагоду широко та протяжно гуляти, розважатися, ходити одне до одного в гості, ласувати млинцями та варениками.

Шанують це свято і в Генічеському районі. Традиційно вже в багатьох селах цього приазовського краю люди охоче святкують Масляну.

А от у Плавському до святкування долучилися цьогоріч уперше. Та ще й як! Співробітники місцевого Будинку культури підготували справжнє дійство з піснями, частівками, таночками, іграми, розвагами та провели його на розлогому сільському майданчику.

Плавчани та гості заходу оплесками вітали артистів. Нікого не залишили байдужими виступи жіночого вокального ансамблю «Вишиванка».

Завітала на захід і Масляна власною персоною. Вона уважно спостерігала за усім, що відбувалося на святі, а у якусь мить навіть сама почала танцювати. Головна героїня разом із ведучими залучила дорослих та малечу до захоплюючих конкурсів.

Представники старшого покоління з азартом надкушуючи млинці робили з них оригінальні сніжинки, а молодші школярі вправлялися в киданні імпровізованих сніжків.

Найбільше ж розвеселив присутніх конкурс під назвою «Нагодуй варениками». Парам учасників попередньо зав'язали очі. Одному з двійки наказали годувати іншого варениками зі сметанкою. Завдання ускладнили пританцьовуванням по колу після кожного з'їденого смаколика.

У нелегкому, однак дуже потішному змаганні перемогу здобули Інна Устиченко та Ганна Самусева, які відтепер зможуть готувати млинці на новітній техніці. Подарунок їм з найкращими побажаннями урочисто вручила Дар'я Євстратова.

Після рухливих ігор на свіжому повітрі присутні із задоволенням взялися їсти святкові символічні страви. Багато млинців, начинених різноманітною начинкою, на свято принесли учні Плавської школи, які старанно їх приготували разом зі своїми батьками.

Нібито школярами була представлена одна страва, але, водночас, усі млинці були абсолютно різними та часом досить оригінальними. А інакше і не могло бути, адже кожна господиня готує їжу за власними рецептами та творчо підходить до її оформлення.

Наостанок багато селян не втрималося і почало танцювати під запальні пісні. Безперечно, таке святкування Масляної мешканцям Плавського дуже сподобалося, тож ледь не всі побажали, щоб свято в селі стало традиційним.

За матеріалами Приазовська правда ПЛЮС

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон