У Новій Каховці люди захищають парк від влади

Біля 40 новокаховчан вийшли минулої неділі на толоку в парковій зоні за зруйнованим готелем «Дружба».

Серед них – депутати міської ради, громадські активісти і просто небайдужі городяни. Вони прибирали торішнє листя і сміття не тільки у сквері, де планують спорудити багатоповерхівку, а й на території пляжу «Дружба».

Чимало молодих родин прийшли із дітьми, щоб засвідчити свій протест проти планів влади знищити цей куточок природи з унікальними деревами. Після прибирання учасники толоки зібралися на мітинг, де висловлювалися про подальші дії по врятуванню скверу.

Для басейну ділянка більша стадіону

Громадський активіст Андрій Пилипович закликав присутніх боротися за збереження всього міського парку: "Це не єдине місце, яке хочуть знищити наші чиновники, – каже він. – Передбачається якесь будівництво між Палацом культури і танцмайданчиком.

Крім того, уже виділені ділянки під котеджі біля готелю «Нова Каховка». Є план будівництва Центру олімпійських видів «Н2О». Під нього виділяється 13 гектарів – це більше, ніж територія стадіону «Енергія». Але ми не знаємо, чи буде там басейн. Можливо, можновладці просто побудують там котеджове містечко, – продовжує А. Пилипович.

Він пропонує активістам зайнятися розповсюдженням анкет серед жителів міста, аби узнати їхню думку щодо забудови міського парку від ГЕС до інтернату. На його думку, тут може бути лише споруди паркової чи пляжної архітектури, тимчасові торгові точки або спортивні споруди не вище одного поверху. Присутні доповнили: дитячі майданчики.

"Ми не проти будівництва у місті, але хай воно буде за межами парку", – вступає в розмову депутат міськради Параскева Джуманіязова. – Ми не проти «Н2О», якщо це так і буде, а не щось інше".

Причини і наслідки

У депутата міськради Андрія Рашевського своя точка зору на цю кампанію. Він вважає усі дії опозиції в місті недієві: "Головна проблема – відсутність відповідальності виборців, – переконаний він.

- Вони обирають депутатів і забувають, що їх треба контролювати. Добре, якась кількість людей прокинулася. Але треба, щоб на кожному окрузі виборці знали, як і голосує їхній депутат і наказували йому, за що він має голосувати. І якби увечері до депутата прийшло 10-15 виборців і сказали б йому: «Ти за що, с...ка, голосуєш? Хочеш парк знищити? Більше навіть не балотуйся – ми тебе не оберемо».

Тоді б нам не треба було тут ходити і збирати папірці. Бо ми зараз боремося з наслідками, а не причинами. Ні прокуратура, ні поліція, ні суди не працюють. Вони – на боці можновладців. На нашому боці – тільки виборче право. Навіть якщо перекрити трасу через ГЕС – це не спрацює".

Дерева розбрату

Утім, активісти розбирають папки з бланками анкети. В них можливі варіанти відповідей: «за збереження паркової зони», «за дозвіл забудовувати паркову зону» і «утримуюсь». Якщо більшість опитаних громадян виступлять проти забудови парку, це стане ще одним аргументом для активістів.

Нагадаємо, у парковій зоні за розваленим готелем «Дружба» заплановане будівництво багатоквартирного будинку. Тендер на «освоєння» цієї частини міського парку виграла будівельна компанія «Система-майстер» (керівник Валерій Сєров). Щоб спорудити будинок, треба спиляти дерева, які садили ще першобудівники. Саме це і стало приводом для протестів активістів.

На останній сесії міської ради мер Нової Каховки Володимир Коваленко пообіцяв, що дерев ніхто не чіпатиме, поки це питання не розглянуть депутати. Однак активісти продовжують діяти, оскільки не вірять владі.

Олександр ГУНЬКО
Нова Каховка.City

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон