Медицина на Херсонщині: немає комп'ютерів - немає фінансування

Повномасштабна реформа вторинної ланки надання медичної допомоги (вторинки) розпочнеться в 2020-му році, хоча підготовка до неї уже стартувала.

Щоб підписати договір з НСЗУ та приєднатись до реформи, медичні заклади повинні виконати одну вимогу — змінити свій юридичний статус і перетворитись з комунального закладу на комунальне некомерційне підприємство. А щоб укласти договір з Національною службою здоров'я, потрібно ще запровадити систему «Електронна охорона здоров'я».

Другий етап реформування.

У Горностаївському районі вже також триває підготовча робота до реорганізації медичного закладу в комунальне некомерційне підприємство. Перетворення відбувається в рамках концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я України, тож головна відмінність між комунальним закладом і комунальним некомерційним підприємством полягає саме у фінансуванні

Ми вже повідомляли, що 19 лютого відбулася чергова ХХХ сесія Горностаївської районної ради. депутати розглянули ряд важливих питань життєдіяльності району. З-поміж них, два, що стосуються закладу охорони здоров'я: затвердження районної програми «Електронна охорона здоров'я ЦРЛ» та реорганізація Горностаївської центральної районної лікарні шяхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство «Горноставська районна центральна лікарня» Горностаївської районної ради.

Нагадаємо, минулого року було реорганізувано первинну ланку медицини у комунальне некомерційне підприємство «Горностаївський РЦПМСД». Наразі розпочали цю процедуру стосовно центральної районної лікарні, тобто закладу другого рівня - а це підготовка до другого етапу медичної реформи.

"Усі медичні заклади, які надають вторинну медичну допомогу мають бути перетворені у комунальні некомерційні підприємства, - пояснив причину такого кроку голова районної ради Сергій Карпеченко. - Цей крок – одна з обов'язкових умов переведення закладів на новий механізм фінансування – оплату за медичну послугу, яку буде здійснювати Національна служба здоров'я".

Як прокоментував в. о. головного лікаря Горностаївської районної центральної лікарні Василь Яловий, - завдяки цьому перетворенню медзаклади отримують можливості, які мають усі суб'єкти господарювання в країні, наприклад, право підписувати контракти, користуватися власним рахунком та встановлювати рівень заробітної плати без прив'язки до тарифної сітки.

"Після реорганізації в некомерційне підприємство ми отримуватимемо фінансування від держави, яке здійснюватиметься за надання послуг конкретно обслужених пацієнтів, - сказав Василь Яловий. – Звісно доведеться переглядати штати, скорочувати. На даний час стабільно працюють терапевтичне, інфекційне та дитяче відділення. На жаль, через відсутність кадрів не функціонують гінекологічне та хірургічне, хоча молодого спеціаліста – хірурга - ми очікуємо після навчання".

Якщо коротко пояснити, то лікарня після перетворення матиме більш ширші права і користуватиметься законом про здійснення підприємницької діяльності. Втім слід зазначити, що вся медична допомога, гарантована державою в межах фінансування, залишається безкоштовною, але лікарня матиме право заробляти гроші, укладаючи угоди про надання медичних послуг з місцевим самоврядуванням та громадами.

Інформатизація вторинної ланки.

Щоб укласти договір з Національною службою здоров'я, потрібно запровадити систему «Електронна охорона здоров'я». Медичною реформою передбачається, що інформатизація, використання сучасних технологій в роботі центрів ПСМД та установ вторинного рівня значно спростить робочі процеси та підвищить їх ефективність у обслуговуванні пацієнтів.

У закладах первинного рівня допомоги вже впроваджено такі заходи – забезпеченість комп'ютерною технікою в області складає 90 %, тоді як 2017 року лише 10 %. . З Національною службою здоров'я України підписали договір лише 10 закладів охорони здоров'я. Горностаївський РЦПМСД в очкуванні підпису.

Станом на кінець січня 161 медичний заклад первинної ланки надання медичної допомоги, в тому числі сільські амбулаторії, фельдшерські пункти та ФАПи Херсонщини комп'ютеризовано та підключено до інтернету. Потреба ж у комп'ютерній техніці для обладнання автоматизованих робочих місць лікарів та молодших медпрацівників на «первинці» складає 530 одиниць. У Горностаївському районі забезпеченість комп'ютерною технікою 90 % до потреби.

За рейтингом обсягів підписаних декларацій Херсонська область посідає 21 місце з-поміж інших регіонів. Так на 25 січня підписано по Херсонській області 647 тисяч декларацій це майже 70 % . У Горностаївському районі - 12, 5 тисяч. (60 %). З-поміж лікарів - лідерів області за кількістю підписаних з ними декларацій, які першими набрали необхідні обсяги – Віра Садикова, сімейний лікар КНП «Горностаївський РЦПМСД» (с. Каїри).

Отже, електронна охорона здоров'я спочатку охопила первинну ланку надання медичної допомоги – сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. З поточного року вона працюватиме на вторинному рівні, а з 2020-го – на третинному рівні надання медичної допомоги.
Саме тому на сесії Горностаївської районної ради затвердили районну програму «Електронна охорона здоров'я ЦРЛ» на 2019 рік., якою передбачено загальний обсяг фінансових ресурсів для реалізації програми 428 тисяч гривень.

Зокрема, на закупівлю обладнання для мережі (патчкордів) та комп'ютерної техніки для інформаційної медичної системи буде використано 200 тисяч гривень, на закупівлю програмного забезпечення по обліку карток пацієнтів – 180 тисяч; на встановлення ліцензійного програмного забезпечення – 20 тисяч, закупівлю інформаційних терміналів – 27 тисяч. Фінансування здійснюватиметься за кошти районного бюджету – 200 тисяч гривень. та бюджетів об'єднаних територіальних громад – 228 тисяч ( Горностаївська ОТГ – 114 тисяч, Костянтинівська ОТГ – 76 тисяч, Любимівська ОТГ – 38 тисяч).

За словами в. о. головного лікаря Василя Ялового, у Горностаївській районній лікарні буде обладнано 10 робочих місць лікарів. Розуміючи необхідність змін у медичній системі, депутати без особливих дебатів і суперечок проголосували за такі перетворення та заходи щодо електронної медицини.

Доречно нагадати, що з другої половини 2019 року за медичні послуги в поліклініках почне платити Національна служба здоров'я. З цього моменту без укладеної лекларації та направлення від сімейного лікаря медичні послуги закладах будуть для пацієнтів платними.

А ось за направленням від сімейного лікаря можна буде отримати близько 50 безкоштовних послуг: аналізи, інструментальні дослідження (рентгени, УЗД та інше), послуги вузькопрофільних фахівців. Їх на 100% оплатить Національна служба здоров'я..

Любов РУДЯ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон