12 причин приїхати на острів Джарилгач

Кілометри мальовничих пляжів, чисте блакитно-бірюзове море, неймовірна природа, світанки і заходи сонця, від яких буквально перехоплює дух, і відчуття абсолютного щастя – це острів Джарилгач.

Якщо вам давно хотілося втекти від натовпу, але побачити щось дійсно унікальне, заховатися від міської метушні й по-справжньому відпочити, якщо давно хотіли побувати на Мальдівах – довго не думайте і не біжіть в банк за кредитом на дорожезний відпочинок, просто пакуйте рюкзак і відправляйтеся на Джарилгач. Бо це справжні Українські Мальдіви. Це – найбільший острів у Чорному морі. І, за винятком літнього сезону, не заселений людьми. Проте, можливо, саме цей фактор і вплинув на те, що тут збереглася дійсно унікальна природа, зараз це Національний природний парк «Джарилгацький».

Острів згадується навіть у працях античних істориків: разом з косою Тендра Джарилгач складав косу Ахіллів Біг. Протяжність острова із заходу на схід становить 42 кілометри, і є припущення, що колись тут могли проводитися перші Олімпійські ігри. Так чи не так – уже не настільки важливо, бо зараз – це куточок неймовірної природи з чудовими, не дуже звичними для України пейзажами, де дійсно варто побувати хоча б раз у житті. IGotoWorld наведе кілька причини, чому туристам треба побачити острів на власні очі.

1. Відпочити на білосніжних пляжах без натовпу людей. Тут для любителів моря – просто рай. Людей, порівняно з одеськими пляжами, дуже-дуже мало. Тим, хто хоче побути на самоті, можна пройти кілька кілометрів і відпочити на взагалі безлюдних пляжах, де компанію вам складуть хіба що чайки і баклани. А біля кемпінгу хочеш – йдеш на пляж у бік відкритого моря, хочеш – на затоку. Шлях від одного до іншого – кілька хвилин. Ще популярний варіант – пляж «Мальдіви» на косі. Тут дійсно море настільки прозоре й блакитно-бірюзове, що фото – як «мальдівські». Часто настрій моря змінюється по кілька разів на день, і можна обирати: «кататися» на хвилях чи спокійно плавати, бо зазвичай на одному боці – море більше емоційне, на іншому – більш флегматично-меланхолійне. Зручно підлаштовувати свій настрій під настрій води.

2. Побачити унікальну природу острова Джарилгач. Серед надзвичайних пейзажів на острові живе багато цікавих видів тварин і рослин, частина з яких занесена до Червоної книги України. Якщо оминути цифри, важкі для сприйняття біологічні назви видів і підвидів, то тут дійсно багато такого, за що «зачепиться око» туриста, і особливо тих, хто любить фотографувати: надзвичайні кольори рослин, цікаві фактури, загалом – усе незвичайне для буденності. Тваринний світ – окрема тема. Тут водяться муфлони, олені, дикі кабани, лані та навіть єнотовидні собаки, земляні зайці та сірі лисиці і... черепахи. Живуть тут і цікаві птахи, правда, у зимовий період їх тут значно більше: це місце гніздування перелітних лебедів, качок, гусей.

3. Поплавати з дельфінами. У це важко повірити, але якщо ви побудете на острові кілька днів, то гарантовано побачите дельфінів за кілька метрів від берега, а якщо будете у цей час у воді, то ще й поплаваєте з ними! Острів Джа дійсно дивує: можеш пити зранку каву на березі, а до тебе припливуть «привітатися» дельфіни. І вони справді дуже дружелюбні, залюбки влаштовують танок навколо людей, або граються рибиною чи підкидують у повітря медузу, аби вас потішити.

4. Відпочити у тіні оливкових дерев. Так, їх на острові дуже багато. І спочатку дивуєшся незвичності: оливки в Україні! За кілька днів звикаєш, але перестати милуватися важко. Крім того, це чи не єдина можливість знайти тінь (її на острові справді мало). Але яка ж приємність – полежати у тіні оливкового дерева! Спробуйте, вам сподобається.

5. Піти на прогулянку вглиб острова. Пішохідне сафарі – це просто найголовніший пункт для всіх, хто реально любить природу. За кілька кілометрів від пляжів починаються володіння дикої природи. Все – ніби в африканській саванні, але замість слонів – олені, лані, муфлони просто під час прогулянки! Насправді їх не так просто побачити, потрібно знати місця, де вони найчастіше перебувають, а також їхні поведінкові звички. Єдиний, хто водить пішохідне сафарі на острові Джарилгач, – це мандрівник і любитель природи Андрій Грибан. Він показує туристам справжній Джа. По дорозі зверне увагу на унікальні рожеві озера, розповість про рідкісні рослини, проведе стежкою «По зарослях Камбоджі», покаже найвищу точку острова і, якщо будете уважними і не надто галасливими, познайомить з усіма найцікавішими жителями острова. Сафарі – це те, заради чого вже варто їхати на Джарилгач. Навіть якщо б там не було моря і кілометрів чудових пляжів.

6. Зробити зарядку на березі моря. Або ранкову пробіжку. Можливо, у перший день відпочинку на острові вам захочеться добряче поспати, а потім покупатися і відлежатися на пляжі, але через два-три-чотири дні Джа вам подарує стільки енергії, що в один з ранків організм сам попросить ранкову зарядку або легку пробіжку. Не відмовляйте собі у задоволенні!

7. Напитися чистої-пречистої води із джерела. Найбільш доступне для туристів джерело прісної води розміщене біля маяків (те, яке витікає в бік моря). Вода й справді дуже смачна. А ще, кажуть, такої чистої в Україні годі й знайти. Відпочивальники навіть возили воду на аналіз у лабораторію до Львова, і результати вражали. Будете на відпочинку на острові Джарилгач – пийте, скільки хочеться!

8. Побачити цікавий підводний світ. Джарилгач – ідеальне місце для снорклінгу. Тут є кілька видів креветок, більше 15 видів крабів, можна побачити дельфінів білобоких, чорноморську афалiну, а також морську свиню. Крім того, тут водяться осетровi риби – стерлядь та севрюга. Ну і ще багато цікавих морських жителів.

9. Зробити фото на фоні старого маяка. Йому вже більше 100 років! Металевий каркас і технічне оснащення маяка були виготовлені в Парижі, є навіть інформація про те, що його проектували учні Ейфеля. Зараз маяк має статус пам'ятника культури. І, на превеликий жаль, може бути втрачений: він постійно піддається руйнуванню, наглядати за ним нема кому. Тому поспішіть зробити фотографію на пам'ять!

10. Скуштувати місцеві делікатеси. Ні, не просто звичну «похідну» їжу на свіжому повітрі (хоч і це для офісних працівників – справжня радість). Обов'язково спробуйте рибну юшку по-джарилгацьки, смаженого ската, креветок і рапанів. Останні дві позиції можете самі «здобути». Якщо вмієте добре пірнати або маєте маску з трубкою.

11. Прогулятися безлюдними місцями. Якщо ви втомилися від метушні, офісу, галасу і «зайвих» людей, Джарилгач стане для вас ліками. Острів має дивовижну атмосферу, тут справді можна відпочити душею і почерпнути енергії від природи. Під час перебування на острові обов'язково знайдіть час і присвятіть його тільки собі та острову, залишіться з ним наодинці, почуйте його. І, може, він почує вас.

12. Зустріти світанок на острові Джа. Сонечко тут прокидається рано, але неповторні рожеві відтінки неба, прекрасні звуки ранішнього моря і чудові відчуття, які дарує острів уранці, вартують того, аби прокинутися о пів на п'яту. Тут кожний ранок різний: море змінює настрій, небо дарує інші кольори. Не варто це пропускати. Заходи сонця, до речі, тут теж неймовірні! Гарячо-яскраве, стомлене днем сонце в обіймах фіолетово-рожевих хмар – просто як картинка з чудесних країв. Не проґавте цю красу за вечерею, а краще влаштуйте її на березі моря, щоб встигнути вловити усі прекрасні моменти.

...і не забудьте помилуватися зоряним небом. На Джа воно дійсно особливе!

Як дістатися: організатори кемпінгу на острові Джарилгач пропонують туристам не тільки розміщення, а й спільний доїзд до місця. Якщо ви збираєтеся добиратися до острова самостійно, то з Києва і Львова зручно їхати поїздом до Херсона, у Херсоні треба сісти на автобус, що прямує до Скадовська (відправляється і з автовокзалу, і з зупинки, що розташована прямісінько біля залізничного вокзалу), у Скадовську потрібно дійти до пристані, звідки катером або теплоходом добратися до острова.

Де зупинитися: окрім «дикого» варіанта, коли самі собі все влаштовуєте, на острові є варіанти організованого проживання. Для тих, хто не звик до відпочинку на природі, – бунгало, для бувалих туристів – кемпінг «Українські Мальдіви» з проживанням у палатках, з усіма зручностями і харчуванням.

Поради

Якщо ви їдете самостійно, потрібно серйозно підійти до організації свого відпочинку: на острові майже немає дров (і рубати нічого не можна, це – нацпарк!) і є суворі обмеження на паління багать, тому доведеться брати газові балони. Крім того, є складнощі зі зберіганням їжі: все швидко псується, а якщо залишите якісь харчі у наметі чи поблизу нього, чекайте вночі гостей – візит диких кабанів гарантований! Ну і те, що хтось залишиться завтра голодним – теж :)

Обов'язково беріть із собою на острів баклажки для води, щоб було чим набирати і носити прісну воду з джерела. Відро теж підійде, але це не дуже зручно.

Подбайте про головний убір. Навіть якщо ви любитель сонечка і спеки. Попри м'який клімат, завдяки прохолодному вітру, на острові сонце дуже активне, а тіні – дуже мало. Якщо їдете більш ніж на один день без головного убору не обійтися. Як і без якісного сонцезахисного крему!

Комарі на острові теж люблять компанії. Хоч порівняти їхні апетити із, наприклад, волинськими комарами не можна, але все ж докучають. Тому візьміть із собою відповідний крем чи спрей.

На острові часто вітряно. Врахуйте це під час підготовки до поїздки. Обов'язково візьміть легку курточку-вітровку і одяг з довгим рукавом.

Їдьте на острів із хорошим настроєм і відкритою душею: зустрінете хороших людей, побачите неймовірну природу і полюбите Джа назавжди.

IGotoWorld.com

Автор фото у статті: Anna Semeniuk IGotoWorld Photo Group

Первое фото иллюстрационное

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон