У сільській школі на Херсонщині реаліті-шоу знімали

Під прицілом відеокамери – клас, спортзал, медпункт, коридори, подвір'я... І так цілий тиждень. Учні швидко звикли: це ж реаліті-шоу, за всіма законами жанру.

Чулаківський заклад повної загальної освіти потрапив у всеукраїнський проект «Історії реальних учнів».

Започаткувала його вчитель англійської мови і методист з Прикарпаття Галина Пирин, яка минулоріч увійшла до ТОП-50 вчителів за версією «Global Teacher Prize Ukraine».

Педагог задумала серіал, в якому актори і знімальна група – самі школярі. Відбір у «реаліті» пройшли 17 шкіл з різних регіонів України, серед кращих і навчальний заклад у Чулаківці. На Херсонщині знімати третю частину реаліті-шоу, яке має постійних героїв, а от обличчя, як і сюжет, у кожній серії змінюються.

Історія, відзнята у Чулаківці, зав'язана на шкільному коханні, дружбі, взаємовиручці. Ідейний натхненник «реаліті» від Херсонщини – вчитель інформатики Іван Верещака. У школі він працює вже 15 років, хоча й не приховує: один педагогічний досвід не допоміг би, у цьому проекті ключову роль зіграло якраз його хобі.

Іван давно захоплюється відеозйомкою, все почалося з касетної «мильниці», з того часу вже не одну камеру змінив, зараз от на цифрову знімає, ту, що видає картинку високої якості. І коли постало питання участі у проекті, Іван і не секунди не вагався – «реаліті» зніматимуть тільки на його особисту апаратуру.

Буквально за лічені дні педагог навчив користуватися камерою і штативом десятикласника Вадима, друзі якого за всім спостерігали, а, значить, і вони зможуть бути на підхваті. Ясна річ, знімальній групі та акторам було не до навчання, тут би в дедлайн (зазначений термін) вкластися! А ще ж і без несподіванок не обійшлося.

— Уявіть собі, ми вже були написали сценарій, тільки-но зібралися знімати, як організатори проекту перевертають сюжет з ніг на голову... Приходжу до дітей і кажу – а в нас повна зміна формату. Ну спочатку, звичайно, був шок, зате потім ідеї пішли наче з мішка, — розповідає про знімальний процес Іван Верещака.

Уявіть собі, чим цей доволі незвичайний проект став для самих школярів. І справа зовсім не в тому, що хтось там почувається зіркою, бо «реаліті» вразило навіть учнів, не задіяних у зйомках.

- Скажу вам, це дуже цікаво, учні стають на нову сходинку, для того, щоб реалізувати себе, — розповідає десятикласниця Вікторія Гроза.

Проект прийшовся до душі й педагогам, які як ніхто розуміють, наскільки на часі відволікти підлітків від сумнівних інтернет-пабліків, сварок, які почасти доводять до бійок і досить жорстоких. Відеокамера вчить спілкуванню, цивілізованому, коли відточується мова, а згодом – і вчинки. І це вже не говорячи про навички володіння технікою, які сьогодні, в еру цифрових технологій, завжди знадобляться.

Переглянути реаліті-шоу можна на ютубі. Свою серію, за рахунком третю, школярі вже змонтували і відправили організаторам проекту. Всього буде 17 фільмів, наступний — зніматимуть у київській школі. Триватиме реаліті-шоу до травня. До речі, проект є змаганням, у його фіналі серед шкіл-учасниць оберуть переможців. Три кращі знімальні групи отримають професійну відеоапаратуру. Тож побажаємо удачі юним чулаківцям!

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон