У Херсоні підприємці конкурують за непотріб

До нового етапу наближається бізнес на збиранні вторинної сировини у Херсоні. Якщо раніше ті ж скляні пляшки збирали по вулицях хіба що волоцюги та бідняки, то тепер до цієї благородної справи підключилися і підприємці, і кондомініуми.

Скажімо, ОСББ «Берег-5», що об'єднує мешканців багатоповерхівок у проїзді Береговому,5 і 9 на житловому масиві «Корабел», узявся за неї ще рік тому – одним з перших у обласному центрі. Але все виявилося не так просто, бо з часом виникла навіть конкуренція.

— Ще минулого року замовив виготовлення металевого контейнера для збирання скла. Сусіди охоче понесли туди порожні пляшки та інший непотріб з цього матеріалу. Коли контейнер наповнювався, перевантажували його вміст по мішках, чекаючи, коли набереться бодай тонна вторсировини. І от тонна вже є, але продавати його саме зараз невигідно, оскільки впродовж року ціни закупівельні на бій скла впали з 1,3 гривні до 60-80 копійок.

Гадаю, його на переробку стали пропонувати більше, бо зросла конкуренція. Навіть у нашому мікрорайоні підприємець виставив сині ящики для скляного непотребу, і кожні кілька днів машиною їздить їх спорожнювати. Як би там не було, а свої запаси скла вирішили притримати – можливо, хтось кращу ціну запропонує. Або знайдеться оказія з транспортом, і можна буде самотужки вивезти зібране безпосередньо до пункту збирання відходів – із само вивезенням закупівельна вартість скла також вища, — розмірковує голова ОСББ «Берег-5» Віктор Тоцький.

Підприємці кажуть, що закупівельні ціни впали не тільки на бій скла, а й на вживані пластикові пляшки. Причина та сама: пропозиція перевищує попит. Але навіть зменшення прямих прибутків від реалізації пластику чи скла точно не спонукає ОСББ відмовлятися від їх роздільного збирання.

Адже таким чином повільніше заповнюються контейнери для побутових відходів, і можна зекономити на їх утилізації на міському полігоні для ТПВ, що нині «влітає в копієчку».

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон