Впровадження медичної реформи на Херсонщині має позитивні результати

Медичну реформу Президента України Петра Порошенка в дії яскраво демонструє Херсонщина, а саме Дар'ївська амбулаторія загальної практики - сімейної медицини у Білозерському районі, яка обслуговує понад 14 тис населення. Цей заклад у 2017 році став базою для пілотного запровадження змін у медичній сфері у Херсонській області.

«Рівно 2 роки тому ми розпочали впроваджувати електронну охорону здоров'я. Протягом місяця приєднали до цього ще 8 наших амбулаторій. За кошти медичної субвенції та спонсорські гроші нами було придбано комп'ютери. Починали ми з реєстру пацієнтів, тобто всю базу заносили у комп'ютери. Потім розпочався етап заключення декларацій з лікарями. Протягом 2 місяців ми в області були на першому місті по кількості підписаних декларацій», – згадує початок запровадження реформи у закладі головний лікар Білозерського центру первинної медико-санітарної допомоги Ірина Чорі.

Варто зазначити, що саме на Білозерщині було заключено першу у Херсонській області медичну декларацію між пацієнтом та лікарем.

Так, 2 квітня минулого року, на другий день початку національної кампанії з обрання сімейного лікаря, голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв першим в області підписав декларацію.

Сьогодні ж з 14 тис населення Білозерського району майже 9 тис пацієнтів заключили договори з лікарями. У районі налічується близько 45 комп'ютерів, кожне робоче місце лікаря обладнано технікою та підключено до мережі Інтернет. Наразі працюють над тим, щоб і медичні сестри амбулаторії мали власні ПК.

Ірина Чорі не приховує, що на етапі запуску електронної медицини лікарів лякали зміни, адже всі переживали чи вийде у них втілити у життя завдання реформи та чи буде вона продуктивною, не знали що таке електронна черга, запис до лікаря або картка: «Деякі боялися, а інші відразу приступили до виконання обов'язків. Тепер ми не уявляємо собі нашу роботу без цього. Ми маємо чітке уявлення що нам робити, а також бачимо те, що можна відкоригувати. Працюємо над якістю надання медичної допомоги».

Зараз робота закладу знаходиться під контролем Національної служби здоров'я України, з якою було заключено угоду на медичне забезпечення амбулаторії у другу хвилю запровадження медичної реформи.

Медична сестра з загальної практики – сімейної медицини Ірина Зелінська наголошує, що зручніше став процес запису пацієнті на прийом до лікаря, адже тепер людині не має потреби стояти у великих чергах. Це можна зробити, зателефонувавши по телефону до реєстратури, або до свого сімейного лікаря, чи зареєструватися через сайт. Так, є змога приймати більше хворих - від 20 до 25 пацієнтів на день, залежно від сезонності та причини звернення.

Також стало легше здійснювати профілактичні заходи: у амбулаторії є електронний реєстр кожної людини по всім селам, де видно коли і хто проходив необхідну діагностику або здавав обов'язкові аналізи. У разі необхідності, пацієнта викличуть для проходження цих профілактичних заходів (флюорографія, онкологічний огляд та інше). Завдяки такій профілактиці, яка передбачена реформою, значно зменшилася кількість хворих, недуги виявляються вчасно на ранніх стадіях.

Завідувач амбулаторії Сергій Островський, з яким 2023 пацієнти району заключили декларації, зазначив, що за роки впровадження реформи у медичній сфері відбулися позитивні зміни. Він розповів, що тепер пацієнти можуть дозволити собі необхідні дороговартісні препарати за урядовою програмою реімбурсації «Доступні ліки». Кожного дня у Дар'ївській амбулаторії загальної практики - сімейної медицини виписується від 40 до 70 рецептів.

Програма поширюється на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Їх можна отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою лише за рецептом лікаря. Вартість компенсує держава.


«З 1 квітня 2019 року рецепти будуть виписуватися в електронному вигляді. За ними ліки можна буде купити у будь-якій аптеці України. Кожний такий електронний рецепт буде підкріплено електронним підписом лікаря, який неможливо підробити. До цього ж часу наші пацієнти мають змогу придбати препарати у аптеці на базі лікарні та ще у трьох аптеках Херсона», – розповів Сергій Островський.

Позитивні зміни після впровадження реформи відзначають не тільки працівники медичної сфери, а й пацієнти. Пенсіонерка Валентина Москаленко розповіла, що електронна система медицини дуже зручна для людей похилого віку, адже це значно економить час: «У своєму віці я ціную кожну хвилину свого життя і проводжу його з толком. Крім того, я гіпертонік і отримую майже безкоштовно ліки, ціни за які колись били по кишенях. Тому нововведеннями дуже задоволена, вони дійсно зроблені на благо українців».

Херсонська ОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон