Херсонщина: охорона флори та фауни, чи власні інтереси?

Минулого тижня вдалося побувати на сесії Любимівської ОТГ, до складу якої входить громада села Каїр Горностаївського району.

Отож поділюся враженнями і легким звітом людини, яка вперше побувала на зібранні депутатів цієї об'єднаної громади.

Для мене це були не лише офіційні рішення та справи громади, а й враження та висновки стосовно того, чи повезло каїрцям з вибором, чи не жалкують вони, що пішли на «розлучення» з Горностаївським районом. Але про це – в окремому матеріалі, а сьогодні про перебіг сесії.

Розпочалась сесія з гімну України, все по плану, наскільки зрозуміла я. Голова селищної ради Сергій Коновалов ознайомив з повісткою денною. Депутати запропонували переставити деякі питання з яких були запрошені громадяни та розглянути першими.

Тож першим питанням саме розглядали те, з приводу якого до редакції звернулися мешканці села Каїр: «Про погодження улаштування тимчасової біотехнічної споруди (огорожі) приватного підприємства вольєро-мисливського господарства «Тайван».

Мабуть усі, хто їхав дорогою на Херсон через Каїрську та Василівську балки, звертали увагу на огорожу, яка встановлена на полі поруч траси. Це поля та мисливські угіддя, де господарює ПП ВМГ «Тайван», засновником якого є депутат обласної ради Сергій Дроздік.

За словами депутатів Любимівської селищної ради від Каїрського старостинського округу, огорожа від траси прокладена аж до берега Дніпра, де розміщена зона відпочинку (так званий у народі, пляж «Піски»). В'їзд туди перекритий, встановлена охорона, яка нікого не пропускає – не пропустили і каїрських депутатів, які хотіли перед сесією оглянути територію. А мешканці села Каїр добре пам'ятають, як їм багато років доводилося відстоювати доступ до улюбленого місця відпочинку Каїрської балки, де також господарював Сергій Дроздік. Бували випадки, коли туди не пропускали не лише мисливців або бажаючих просто прогулятися лісом, а й працівників лісництва - мотивували тим, що ця територія ландшафтний заказник.

Справді, рішення про створення заказника були прийняті 2001 року Каїрською сільрадою, Горностаївською райрадою та Херсонською облрадою. Та скарги громадян змусили вищезгадані ради 2016 року визнати рішення стосовно ландшафтного заказника такими, що втратили чинність. Тим паче, що з часу прийняття попередніх рішень належним чином документи так і не були оформлені: статус земельної ділянки площею 664,9 га на землі природно-заповідного фонду не було змінено, заказник не відображено на кадастрових картах. Тож і виходило, що цією територією хтось користується для власних потреб, а інші не мають права туди заходити, бо це охоронна зона.

Побоюючись, що така ситуація може статися і з мисливськими угіддями та зоною відпочинку на березі Дніпра, які розташовані на території Любимівської селищної ради Каховського району (а туди приїздять відпочивати і з Горностаївського), депутати від Каїрського старостинського округу на сесії відстоювали свою позицію, що там не повинна бути заборонна зона та пропускна система.

Сергій Дроздік пояснив, що це тимчасово, аби дати можливість завезеним тваринам адаптуватися в нових умовах. За його словами, документи на оренду мисливських угідь оформлено – ніби то є рішення обласної ради про їх передачу в оренду. Засновник підприємства «Тайван» мотивував свою діяльність прагненням охороняти навколишнє середовище, розвивати флору та фауну, створити туристичне середовище, дати можливість людям відпочивати, охотитися та рибалити. Очевидно, не задарма...

Слід сказати, що у решти депутатів (окрім каїрських), ця тема не викликала запитань. Вони погодили «улаштування тимчасової біотехнічної споруди (огорожі) ПП ВМГ «Тайван», проголосувавши «за», щоправда 4 депутати утрималися, а депутат Олександр Малафай проголосував «проти». Хоча дивно: як можна давати згоду на улаштування» уже після того, коли огорожа «улаштована»?

Як би там не було, а зелене світло для господарювання на мисливських угіддях та зонах відпочинку депутату обласної ради Сергію Дроздіку вже «включили». Більше всього, що тепер він вирішуватиме, кого впускати безкоштовно за ту дозволену «улаштовану» огорожу, а кого ні...

Окрім цього, на сесії з-поміж 27 питань, було ще декілька, які привернули увагу. Депутати ухвалили рішення про створення КП «Граніт», яке займатиметься видобутком щебеню в Каїрській балці (про це – в окремому матеріалі). Внесли також зміни до селищної програми соцекономрозвитку - доповнили розділом з питань охорони правопорядку. Під час розгляду доповнень депутати Каїрського округу відстояли, аби кошти на ці потреби перебачили не лише на Каховське відділення поліції (пропонували лише туди спрямувати 50 тисяч гривень), а й на Горностаївське, яке обслуговує село Каїри. За результатами обговорення перебачили 40 тисяч гривень, з них 10 – на Горностаївський відділ поліції.

Бурхливою була суперечка на сесії за депутатським зверненням з приводу правомірності великої заробітної плати та щомісячних 200-відсоткових премій працівникам селищної ради - депутати наголошували, що це несправедливо, коли інші працівники соціальної сфери мають мінімальні зарплати. Втім голова селищної ради Сергій Коновалов доводив, що тут ніяких порушень немає, адже на заробітну плату використовується лише 22,4 % до власних надходжень, а зарплати високі за рахунок того, що замість 85 штатних одиниць працює 36.

Було й приємне повідомлення для територіальної громади: в Любиміці створюватиметься власний потужний медичний центр - починається будівництво лікарської амбулаторії загальної сімейної практики сімейної медицини. Амбулаторія будується "під ключ" від фундаменту до даху. Загальна вартість будівництва 9 мільйонів 290 тисяч гривень Перший транш у розмірі майже 4 мільйони та автомобіль для амбулаторії уже отримали.

На сесії побувала Любов РУДЯ, Газета "Сільські новини"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон