Олександр Співаковський взяв участь в регіональному освітньо-інвестиційному форумі

Захід проходить на базі Херсонського державного університету, де представлені всі ланки освітньої системи Херсонщини, представники обласної влади, районів, ОТГ.

Тема форуму: "Формування людського капіталу Херсонщини:синергія влади, бізнесу та освіти"

Народний депутат України, очільник Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки Олександр Співаковський представив своє бачення збереження людського капіталу для збалансованого розвитку регіонів. Тези свого виступу він виклав на своїй сторінці у ФБ:

"Домінуюча сировина модель формує лінійний розвиток економіки Херсонщини, і як наслідок найнижчі заробітні плати в Україні.

Структура бізнеса нашої території показує незацікавленість в формуванні людського капіталу, з високою доданою вартістю!

Навіть останній приклад, коли місцева влада різко підняла оціночну вартість землі, реакція бізнеса - звільнення працівників, показує дуже низьку цінність людського капіталу в структурі ресурсів компаній.


Проаналізуйте структуру ключових ресурсів наших компаній -фінансові, матеріальні, людські, нематеріальні, ресурси відношень, ІТ-ресурси і Ви побачите реальну ситуацію - чи потрібен бізнесу Херсонщини людський капітал з високою доданою вартістю???

В 21 столітті, де зміна знань та технологій визначається 1/5 професійного життя людини, роль освіти протягом життєвого циклу в домінуючому сенсі повинна бути не тільки соціальною, але й інвестиційно-привабливою. Бажання не витрачати, а інвестувати повинно стати основою взаємодії Влади-Бізнеса-Суспільства-Освіти, причому на всіх рівнях - від дошкільної, початкової, загальної середньої, професійно-технічної, фахової передвищоі і до вищої освіти!

1. Дуже хочеться отримати конкретні пропозиції рівня законодавчої, місцевої влади та бізнесу. І це дуже важливо напередодні проведення 10 квітня парламентських слухань «Проблеми формування збалансованного розвитку людського капіталу»

2. Потрібно розгортати як дуальну так і кластерну модель навчання

3. Інтеграція бізнесу та освіти на прикладі проектів Приват-банку!

4. Три речі - якісна та затребувана освіта, якісні медичні послуги та інфраструктура добробуту це шлях розбудову експоненціальноі моделі економіки Херсонщини!

В основі такої моделі роль шкіл є Ключовою! Школа, разом з Вчителем є джерелом формування людського капіталу. Математика, фізика, хімія, біологія, географія, астрономія це локомотиви успішного розвитку дитини. Без формування мотивації, як на рівні держави так і місцевої влади це питання нам не вирішити.


Погіршення результатів ЗНО, зменшення кількості дітей, які здають ЗНО з фундаментальних дисциплін, катастрофічна міграція випускників з східних та південних регіонів країни, повинна заставити владу інвестувати в освіту. Іншого шляху для розбудови України нема!!!

P.S. Будівлю дитячого садочку можна відбудувати за рік. А вчителя математики, фізики, хімії..."

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон