Путілов: Кожен здоровий херсонець може здати кров

Щороку в Україні діагностують до тисячі злоякісних пухлин у дітей. І тенденції до зниження невтішної статистики поки не видно...

15 лютого – міжнародний день дітей, хворих на рак. Вчора акція «Дерево життя» відбулася у Херсонському обласному центрі служби крові. Кожен бажаючий мав змогу здати кров для онкохворої малечі.

З самого ранку у медичному закладі побував Андрій Путілов.

Кров для хворих він здає вже не вперше: "Дуже благородна акція і я захоплююся співробітниками центру крові, які організували такий потрібний і цікавий захід. Часто бачу заклики по телебаченню, на сайтах, що ті чи іншій хворій дитині або комусь із дорослих потрібна кров.

Якраз один із таких моментів свого часу привів мене сюди. Здаю кров із задоволенням, після процедури почуваюся прекрасно. Переконаний, що якщо хоча б раз на рік кожен здоровий херсонець здасть кров, це буде величезна допомога для хворих", - розповів Андрій Путілов.

Найактивніші донори в Херсоні – військові та медики. Анастасії – 27, вона здає кров вже 5 років і в центр прийшла в тринадцяте: "Вперше прийшла сюди здати кров для вагітної сестри, а потім вже якось затягло. Що сказати – допомагаю, чим можу", - розповіла Анастасія.

Дуже часто Херсонський обласний центр служби крові допомагає онкохворій малечі, якій нерідко виявляються життєво необхідними кров і її компоненти: "На жаль, це пацієнти, які з перших років життя зазирають в очі смерті.

Разом із тим, хочу сказати, що статистика доволі позитивна 70-80% хворої на рак малечі одужує. Тому, звісно, все, що можемо, ми відправляємо у відділення дитячої гематології Херсонської обласної дитячої лікарні", - розповіла в.о. головного лікаря КУ «Херсонський обласний центр служби крові Ганна Лагутіна.


В організмі понад 5 літрів крові, в залежності від маси тіла. 425 грамів можна здати за один раз. У херсонському спеціалізованому центрі існує три види донорства – крові, плазми та тромбоцитів. Зараз у закладі найновіше обладнання, яке дозволяє робити процедуру якісно.

Приміром, унікальний, дороговартісний апарат для забору тромбоцитного матеріалу, який передали зі столичної лікарні «Охмадит». Кров та її препарати зберігають у спеціальних холодильниках.

Дефіциту на сьогоднішній день немає – зазначають у Центрі, якщо ж виникає потреба у запасі крові рідкісної групи крові, медики кидають клич і знаходяться донори. Кожен учасник акції після здачі крові почепив «валентинку» на символічному дереві життя.

Цього дня кров здали 40 херсонців, давши шанс на життя не одному маленькому пацієнту.

Ксенія АТАМАНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон