Херсонське ОСББ отримує унікальний досвід енергоефективності

4 млн. 270 тис. грн. буде виділено з Фонду енергоефективності для енергомодернізації житлового будинку № 9 по вул. Садовій у Херсоні.

Це один з учасників проекту «Перші ластівки» – ОСББ відібране як одне з пілотних для тестування процедур Фонду енергоефективності, бо у цьому будинку проводиться системна робота з енергоменеджменту та впровадження енергоощадних заходів.

Воно розташоване в Корабельному районі. Кошти, які отримає ОСББ, розраховані на утеплення фасаду, підвалу та горища, заміну системи опалення та встановлення індивідуального теплопункту. Результатом має стати суттєва економія грошей, які мешканці будинку витрачають на оплату послуг ЖКГ, зокрема, на опалення. Також люди будуть жити в комфортніших умовах.

Як передбачається, 50% витрат будуть компенсовані з Фонду енергоефективності, 20 % – за рахунок «Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ». Участь Херсона в цьому проекті – це визнання міста як одного з лідерів в Україні з упровадження енергоефективних рішень у житловому секторі. А також визнання того, що херсонський рух ОСББ – один з найактивніших серед обласних центрів. Адже з 1100 багатоквартирних будинків 750 – вже у складі ОСББ.

Зараз учасники проекту працюють з енергоаудиторами, виконується обстеження технічного стану будинків. Грант покриватиме витрати на енергоаудит, проектну документацію, матеріали, обладнання та вартість робіт.

Важливо, що будуть профінансовані саме комплексні енергоефективні заходи, що можна вважати революційними змінами у сфері енергоефективності, бо раніше підтримка від державних і донорських організацій надавалася здебільшого для проведення «точкових» заходів, які лише частково зменшували енерговтрати в будинках і не призводили до істотної економії ресурсів.

Ксенія НЕЧИПУРЕНКО
"Новий день"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон