Херсонські юннати беруть участь у Міжнародному науково-освітньому проекті

Глобальні кліматичні зміни, які відбуваються на планеті, турбують молоде покоління юннатів, адже зовсім скоро вони вийдуть в самостійне життя.

Саме тому вихованці гуртка «Природа рідного краю» (керівник Коваленко І.В.) комунального закладу «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради з радістю долучились до участі в науково-освітньому проекті: «Вчителі та учні беруть участь в екологічному моніторингу Антарктиди» та в рамках Міжнародного наукового проекту «Дослідження стану виводкових колоній пінгвінів P. papua та P. Adeliae за партнерської підтримки Національного еколого-натуралістичного центру.

Для цього керівник та староста гуртка Анна Приходько зареєструвались до 30 грудня на сайті НЕНЦ для отримання циклу відеоматеріалів за якими будуть підраховувати кількість особин пінгвінів субарктичних та Аделі.

Під час виконання завдання, юннати за допомогою керівника повинні обробити фотографії з фотокамер, встановлених у місцях гніздування пінгвінів на островах (о. Ялур, о. Пітерман, о. Галіндез, архіпелагу Вільгельма) поблизу української станції «Академік Вернадський», визначити дати появи дорослих пінгвінів біля гнізда, копуляції, дати відкладення яєць, дати появи першого пташеняти, другого пташеняти, дату відходу пташенят у «ясла»та занести отримані результати до таблиці Exel.

А також зробити звіт у довільній формі де фіксувати додаткові спостереження, а саме, дату прибуття дорослих пінгвінів в колонію, кількість гнізд на знімку, початок і кінець гніздування, кількість відкладених яєць, пташенят, кількість пташенят які досягли «підліткового» віку і зібрались у «ясла» у місцях гніздових колоній на островах, окрім цього поява на знімках айсбергів, суден, яхт, птахів інших видів, метеорологічні явища – снігові заметілі, динаміку температури у вигляді графіка.

Отож робота буде дуже творча, кропітка та захоплююча, яка допоможе юним екологам відчути себе науковцями, дослідниками, вченими та надасть їм змогу ознайомитись з поведінковими реакціями пінгвінів у гніздових колоніях, оволодіти навиками камерального опрацювання інформації з фотознімків та її аналізу, узагальнення отриманих даних. І на останок отримати досвід роботи в міжнародному науковому проекті і долучитись до зусиль світової науки по збереженню живої природи на планеті.

І можливо комусь із цих маленьких дослідників даний досвід роботи допоможе у майбутньому, або хтось ставши дорослим, долучиться до цієї цікавої справи та стане одним із членів делегації до антарктичної станції «Академік Вернадський» у майбутньому.

Учасники Проекту отримають на пам'ять фотографії антарктичної станції з підписами учасників однієї з експедицій Національного антарктичного наукового центру та сертифікат учасника Проекту. Події проекту будуть висвітлюватись на сторінках газети «Юний натураліст» та у науково-художньому журналі для дітей та юнацтва «Паросток».

Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді ХОР

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон