Як фермери двічі виручили херсонців

Попри небувалий урожай яблук влітку 2018, знайти у Херсоні якісний і недорогий продукт непросто...

Утім, нам вдалося зустріти бабусю, яка розповіла, звідки в неї такі смачні та дешеві яблука. Виявляється, це – наслідки осінньої акції наших фермерів, які не стали викидати надлишок фруктів, а проголосили акцію самовивозу.

Ціна по Херсону нині коливається від 8 до 30 грн (залежно від сорту, місця, де ви їх купуєте, та країни вирощування). Дорогі й красиві із супермаркетів - часто не мають окрім глянсового зовнішнього лиску нічого - запах слабкий, на смак - між капустиною та деревиною.

Ті ж, які можна купити за 6-8 грн йдуть під категорією "уцінка" - підпорчені, підгнилі, різані.

І це при тому, що в інтернет, з огляду на небувалий урожай, - вал оголошень "продам яблука оптом", і ціна коливається від 3 до 5 грн. Здавалося б, разом із логістичними витратами та оплатою роботи продавця, красна ціна яблуку мала б бути 8-10 грн. Але... "маємо те, що маємо".

Отже, якщо хтось любить смакувати яблучками, яких на прилавках та ятках багато, - доведеться пошукати та повибирати, щоби якість та ціна його вдовольнили.

І от натрапляємо на середнього розміру яблука, запахущі, чисті, бабуля, розфасувавши по пакетах, продає.

По чому, питаємо? Каже, оці по 5, а ті що трошки поморщилися - по 3 гривні віддаю. Купуємо, питаємо, чи сама вирощувала і як зберігає - бо ж до лютого долежали свіженькими без парафіну та формаліну.

І бабуся розповідає, як восени, щойно в газетах з'явилося оголошення, що фермери роздають яблука - просто приїзди та набирай! - одразу вирішила, що треба їхати, і зробила кілька "ходок".

- Оце приїду, "тачанку" свою (так бабуля сумку на колесах називає) нагружу. І везу обережно. В маршрутці давка, переживаю: потовчуть мені яблука - вони ж тоді не лежатимуть. Рази чотири їздила, кілограм 40 привезла. І отак зразу сама перебрала: якісь поквасила, трохи на компот посушила, варення кілька баночок зварила, а остальне - у підвал, на стружку розклала. І оце тепер продаю. А шо? Все дорого, мені копієчка, а за хорошу людину свічку поставлю - сильно виручили нас з тими яблуками, дай їм Бог здоров'я.

Куди їздили, питаємо? "А оце за Степанівку", - каже бабуся. І ми здогадуємося, що радше за все свічку за здоров'я ставитимуть господарям "Куреня". Що ж, заслужили.

Добре, що цього року таких соціально відповідальних фермерів та доброчинців було чимало. Тож і яблука не пропали, і люди вітаміни отримали, і пенсіонери мають можливість підзаробити.

Смакувала яблуками Олена МАЛЯРЕНКО

Фото із Інтернет

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон