Ностальгія за ЖЕКами

Ліквідації об'єднань співвласників багатоповерхових будинків (ОСББ) і повернень до колишніх ЖЕКів усе більше прагнуть жителі Нової Каховки. «Керівники створених ОСББ виявилися неготовими до великої кількості перевірок, постійного контролю і почали просити повернути все так, як було раніше, — констатує міський голова Володимир Коваленко. — Більш пристосовані до цих реалій керівники кооперативних будинків — до подібних труднощів у роботі вони просто звикли».

Як розповідають чиновники, у деяких голів ОСББ опускаються руки через небажання мешканців квартир платити за послуги з утримання будинку. Але водночас наголошують, що створення об'єднань співвласників має свої переваги. «Іноді лунають звинувачення: чому не виділяються кошти на капітальний ремонт покрівлі на тій чи іншій багатоповерхівці. Але ж у першу чергу з бюджету повинні фінансувати подібні роботи лише по тих будинках, де створені ОСББ», — зазначив директор КП «Новокаховське ЖЕУ» Григорій Канєвський.

А в сусідній Каховці головам ОСББ доводиться відстоювати свої права не лише при спілкуванні з різноманітними контролерами, а й з депутатами міськради. Наприклад, керівнику ОСББ «Першотравнева, 29» довелося довго пояснювати нардепам, навіщо об'єднанню потрібна допомога для усунення проблем з газопостачанням. Виявляється, через неправильно проведений газопровід місцева філія ПАТ «Херсонгаз» не видає дозволи мешканцям багатоповерхівки на встановлення автономних систем опалення. «Є можливість до зими все зробити і дати людям можливість забезпечити себе теплом. Для цього лише потрібно виділити 50 тисяч гривень із місцевого бюджету. А решту — 6 тис. грн. — зберуть самі, мешканці. Всю суму власники 45 квартир не потягнули б», — розповіла голова ОСББ Тетяна Вегер.

— Навіщо їм давати такі гроші? Краще віддати 50 тис. гривень іншому будинку на ремонт покрівлі. Та й багатьом не подобаються ОСББ. Не випадково мешканці будинку по вул. Ворошилова, 5, зібрали 43 підписи проти створення у себе такого об'єднання, — заперечили деякі депутати Каховської міськради.

— Газопровід по ОСББ «Першотравнева, 29» — проблема не мешканців, а наша, — зрештою переконав депутатів секретар міськради Олександр Гончаров. — Бо ці люди потім будуть приходити до влади і питати, чому їх не забезпечили газом і не дозволили встановити системи опалення.

Олег Батурін//Новий день №33 (5080) 15.08.2013

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон