Про вогонь по херсонським журналістам

Подія, що набула всеукраїнського розголосу, трапилася минулої п'ятниці у прес-клубі незалежного видання Херсонщини «Новий день»під час круглого столу за участі очільників громадської організації «Український транспортний союз».

Круглий стіл, який мав відбутись у міськраді, довелося перенести деінде, оскільки організаторам заходу повідомили, що приміщення, де він мав проходити, заблоковане. Довелося шукати поблизу міськради інше місце. Вибір випав на газету «Новий день».

«У нашому залі зібралося до двох десятків репортерів, а також кілька телеоператорів, — розповіла керівник прес-клубу газети Олена Нечипуренко. Проте не встигло розпочатися обговорення теми, як біля вхідних дверей скупчилася група якихось «тітушок», кажуть, з Одеси. Хтось із молодиків тут же розпилив сльозогінний газ. А далі — вигук: «Стрілятимемо в журналістів!».

На друзки розлетілося світлове віконце над дверима у прес-клубі, пролунали постріли. Зброя, з якої стріляли, була настільки потужна, що товсте подвійне скло у склопакеті чотири кулі прошили навиліт. Люди попадали на підлогу. Лише якимсь дивом ніхто не постраждав...»

«Я просто шокований тим, що сталося! — сказав головний редактор «Нового дня» Анатолій Жупина, котрий у цей час перебував у відрядженні у віддаленому районі. — Всяке було, але до газової атаки і стрілянини серед білого дня ще не доходило...»

А ось що повідомляє Департамент комунікації МВС України: «Поліція затримала голову обласної організації Соціалістичної партії за підозрою в нападі на офіс газети «Новий день». Подія сталася 18 січня у м. Херсоні під час прес-конференції одеських підприємців. У ході конфлікту невідомі розпилили сльозогінний газ і відкрили вогонь із пістолета. Про це сьогодні, 19 січня, повідомив міністр внутрішніх справ».

«Зараз проводиться перевірка причетності затриманого до силового інциденту в прес-клубі газети «Новий день» — бійка, застосування травматичної зброї і сльозогінного газу. Йому оголошено про підозру у вчиненні протиправного діяння, передбаченого ст. 296-ю (Хуліганство) Кримінального кодексу України, та буде прийнято рішення про запобіжний захід», — інформував міністр внутрішніх справ.

Арсен Аваков нагадав, що голова Соціалістичної партії Ілля Ківа оголосив про свою участь у президентських виборах і зазначив, що це неприпустимий приклад виборчої активності. У таких випадках Нацполіція діятиме жорстко у рамках закону.

«Виборча кампанія повинна відбуватися спокійно і мирно — без пострілів, сльозогінного газу та силових акцій! Ми будемо дуже жорстко припиняти будь-які спроби дестабілізації ситуації в країні та в будь-якому населеному пункті у цей особливий період для країни», — наголосив міністр.

Тим часом «відсторонений від посади керівника Херсонської обласної організації СПУ Кирило Стремоусов уважає інцидент, що стався, «провокацією», а себе — «єдиним постраждалим».

«Ми в Національній спілці журналістів України засуджуємо напад на херсонських журналістів, розцінюємо інцидент як свідоме й нахабне залякування працівників ЗМІ та вимагаємо від Національної поліції оперативного та професійного розслідування. Лише вагоме покарання нападників може зупинити хвилю фізичної агресії щодо журналістів в Україні, — заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко. — Та, на жаль, поки що нам доводиться констатувати системну безкарність за атаки на журналістів...»

Василь ПІДДУБНЯК
Сільські Вісті

Фото: new day/Youtube

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон