Співаковський: Вітаю всю освітянську спільноту з нашою спільною перемогою

16 січня 2019 року Президент України підписав Закон України "Про внесення змін до статті 80 Закону України "Про освіту" щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти" (р.н. 9425 від 19.12.2018 р.).

Цей Закон було підготовлено народними депутатами України – членами Комітету з питань науки і освіти, і за їх наполяганням, вже наступного дня прийнято Верховною Радою України.

Причиною термінового внесення цього законопроекту виступили наступні обставини:

Так, починаючи з січня 2018 року Регіональні відділення Фонду державного майна України по всій території України посилаючись на приписи частини 4 статті 80 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. почали відмовляти суб'єктам підприємницької діяльності в укладенні і переукладенні договорів оренди для розміщення на території навчальних закладів - закладів громадського харчування (їдалень, буфетів) та інших важливих соціально-побутових об'єктів, вказуючи причину відмови: «мета використання об'єкту оренди - не відповідає освітньому призначенню».

Внаслідок цього суб'єктам підприємницької діяльності, які надавали на території вищих навчальних закладів послуги з громадського харчування, відмовлено в укладенні або в продовженні дії договорів оренди, що позбавило працівників та студенів вищих навчальних закладів можливості харчуватися на території навчального закладу.

Тому необхідно було на законодавчому рівні врегулювати вказані проблемні моменти аби уникнути розбалансування налагодженої системи функціонування вищих навчальних закладів країни.

Відповідно до частини 4 статті 80 Закону України «Про освіту», об'єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням. В той же час, слід зазначити, що відповідно до технологічних вимог щодо забезпечення започаткування та провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти, які передбачені Ліцензійними умовами провадження освітньої діяльності закладів освіти, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. № 1187, передбачено наявність у вищому навчальному закладі соціально-побутової інфраструктури, в тому числі пунктів харчування.

І, нарешті, це питання остаточно вирішене! Тепер наші заклади вищої освіти віднині будуть звільнені від невиправданого тиску з боку окремих відділень Фонду державного майна України та місцевих прокуратур, а студенти отримають можливість харчування в університетських їдальнях.

Щиро дякую Президенту України Петру Олексійовичу Порошенку за розуміння та підтримку у вирішенні цієї надзвичайно важливої проблеми!

Вітаю всю освітянську спільноту з нашою спільною перемогою!

Народний депутат України Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон