Путілов підтримує Херсонський дитячий Центр

Найчарівніша пора - новорічні свята. Особливо свята очікує малеча, кожен хлопчик і кожна дівчинка радіють подарунку, бо ж на те воно й дитинство, щоб побути у царині безтурботності, коли про все подбають дорослі.

Дуже радісно наближення свята Василя сприйняли у Херсонській міській громадській організації «Центр сімейної реабілітації дітей-інвалідів та дітей з інвалідизуючими захворюванням «Софія». Адже вже за доброю традицією тутешню малечу привітав Андрій Путілов.

Громадський діяч, який, нагадаймо, подарував низку новорічних свят дітям Херсона й Білозерщини, передав солодкі подарунки і для вихованців «Софії». Організацію, де займаються реабілітацією особливих дітей, Андрій Путілов підтримує з часу її заснування і йдеться далеко не лише про солодкі подарунки.

"...От скільки існує «Софія», стільки наші діти й відпочивають в оздоровчому центрі «Прибрежний» у Лазурному. Причому, знаєте, цей чудовий заклад на березі Чорного моря приймає всю родину, де виховується особлива дитина, не залежно від того, скільки там членів.

Ну і традиція вітати зі святами – Новий Рік, День захисту дітей, для команди Андрія Путілова вона незмінна. Як і допомога нам у придбанні канцелярії до навчального року. Все це для нас дуже важливо, тому безмежно вдячні за щирість та увагу", - розповіла директор Херсонської міської громадської організації «Центр сімейної реабілітації дітей-інвалідів та дітей з інвалідизуючими захворюванням «Софія» Ольга Цілинко.

До речі, смаколики хлопчики та дівчатка отримали під час заняття, присвяченого різдвяним традиціям. Приємно, що діти не лише в курсі, що в собі несуть зимові свята, а й знають колядки і щедрівки. Повірте, коли славнозвісне «Щедрик-щедрі-щедрівочка, прилетіла ластівочка...» співають особливі діти, це просто перевертає твоє світобачення відносно багатьох речей...

У лютому громадській організації виповниться 10 років. Ідейний натхненник «Софії» - дипломований психолог Ольга Цілинко, за плечима якої сьогодні вже 22 роки практики.

Ще тоді, у 2009-му, профі своєї справи як ніхто усвідомлювала, що родинам з особливими дітьми, які попри поради «добрих людей» віддати хворого малюка до інтернату, вирішили виховувати його самотужки, з тією ношою на плечах, яку наділила доля, звернутися за допомогою просто нікуди. І не прогадала: «Софія» стала незамінною організацією для родин з дітьми, які страждають на ДЦП.

Сьогодні тут займаються 35 таких сімей, зокрема, 10 - з паліативними дітьми (без позитивного прогнозу на одужання). Організацію щотижня відвідують 26 дітей з інвалідністю, батьки, братики і сестрички. З ними займаються два штатних психолога, а за необхідності, й запрошені фахівці, приміром, логопед.

"Зараз ми з вами саме у кабінеті психолога. Щосуботи тут проходить двогодинне заняття в інклюзивній групі. До речі, більше уваги ми приділяємо якраз батькам, адже не секрет, що через психічно сталий стан мами зменшуються проблеми в дитини. Є в нас дорослі групи – школа усвідомленого батьківства.

Одна справа, коли під час вагітності жінка дізнається про аномалію у розвитку плоду і таким чином, хочеш-не-хочеш, але вона себе морально готує до труднощів, які доведеться долати, інша - коли геть родина не готова прийняти хвору дитину. Плід розвивається нормально, ніхто нічого не бачить, думають, де купити візочок, ліжечко і про те, що все буде шикарно, що через два роки матуся вийде на роботу, а потім... все життя шкереберть.

Це страшний стрес не лише для дитини, а й для батьків. Тому у нас майже немає татусів, їх у нас на 25 родин всього 5. Чоловіки просто не готові до проблем..., - відверто про те, з чим доводиться зіткатися щодня, розповідає очільниця громадської організації Ольга Цілинко.

Практично від початку існування «Софії» пліч-о-пліч по життю з нею херсонка Оксана Авдєєва. Доньці жінки вже 17 років і вона не уявляє, як би вони обійшлися без організації, яка стала другою родиною.

Крім психологічної підтримки в «Софії» турбуються про соціальний супровід таких родин, допомагають оформити необхідні документи, а також потрапити на літній відпочинок на морському узбережжі, якщо не за рахунок міського бюджету, так коштом спонсорів, зокрема, завдяки соціальній ініціативі Андрія Путілова.

Ксенія АТАМАНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон