До «швидкої» херсонцям ще треба дожити

Вам стало погано і ви викликали «швидку». У сподіванні, що вона приїде і все буде добре, ви налаштовуєтеся на «добрий, позитивний» лад...

Після 15 – 20 хвилин очікування, вам стає вже не так «зручно» у своєму настрої на швидке одужання... ви починаєте хвилюватися. Через 30 хвили очікування ваш тиск піднімається, вам стає ще більше зле... Через 40 ви із люттю телефонуєте на «103», і професійно-заспокійливий голос диспетчера вам повідомляє: «Не хвилюйтеся, бригада № 13 (у Херсоні перевозить трупи), до вас вже виїхала, вона прибуде вчасно».

Звичайно, це «чорний жарт», але побудований на реаліях життя.

Ні, в Херсоні 30 хвилин поки що ніхто «швидку» не чекає (хіба що на температуру «неотложку», коли оголошено відповідний епідрежимі), а так, майже завжди «швидка» доїде у визначені терміни. А от у селі... та ще й зараз, у бездоріжжя, можна й насправді скоріше дочекатися «тринадцяту» ніж «лінійну» бригаду.

Проблема «доїзду» ця проблема не тільки нашій області, проблема всієї України. Проблема існує давно, про неї знають всі, хіба що окрім лікарки-смерть, як називають в Україні т.в.о. міністра охорони здоров'я.

Днями експерти в черговий раз підрахували, як швидко до українців приїжджає «швидка»: встигнуть врятувати чи ні? Звіт втішає: «Середній час реагування «швидкої допомоги» на виклик з моменту отримання повідомлення бригадою і до першого контакту з пацієнтом становить – 8,5 хвилин. 56% викликів здійснюються у рамках 10 хвилин, а 94% всіх викликів – в межах 20».

Здавалось би, все так «гарно», а я про якусь «смерть». Я б і сам повірив у правдивість цього звіту, якби не два «але»:

- по-перше, статистику наводить прес-служба Міністерства охорони здоров'я (це так звані «середні» цифри), тоді як громадяни України свідчать, що це не так, адже вони чекають не віртуальну «середню» бригаду, а реального медичного працівника, який приїжджає на виклик у «дальнє» від пункту базування КШД село іноді через 2 – 3 години.

- по-друге, такі висновки базуються на дослідженнях, які проводили експерти Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) після того, як провели дослідження у 26 населених пунктах.

Прес-служба МОЗ повідомляє, що «експерти» провели з бригадою швидкої допомоги три доби і підрахували, що найчастіше медики відправляються на виклики, пов'язані з втратою свідомості та скаргами на серцево-судинні проблеми.

За даними дослідників, у 23,9% викликів постраждалим вдавалося допомогти на місці, 18,6% випадків закінчувалися госпіталізацією, а 2% – смертю.

Середнє перебування «швидкої» на місці – 17 хвилин (за нормативом «лінійна» бригада має до 40, «специ» у ва рази більше), середній час транспортування у лікарню – 10 хвилин.

У той же час у ВООЗ дійшли невтішних висновків. Приміром, деякі препарати для надання екстреної допомоги виявилися неефективними. Дивним виявилося і те, що 43,2% пацієнтів «швидкої» приймають гомеопатичні препарати.

Згідно з рекомендаціями експертів ВООЗ, крім загального збільшення фінансування системи екстреної медичної допомоги, для поліпшення її роботи необхідно приділити увагу системі навчання і підвищення кваліфікації працівників екстреної медицини. Експерти рекомендують виділити кошти для створення спеціальних відділень екстреної допомоги у всіх лікарнях.

Крім того, експерти ВООЗ рекомендують переглянути робочі протоколи і вимоги до працівників. Особливо вони звернули увагу на те, що варто переглянути перелік препаратів і послідовність дій працівників, тому що вони вже дещо застаріли.

Все це пречудово. Ми віримо експертам ВООЗ, але не знаємо головного, у яких саме населених пунктах вони працювали, і яким чином на цей час там було організовано відповідне.

Особисто я не дуже буду здивований, що якщо на цей час, для створення відповідної «показухи», у кількох інших районах, якщо це було в районних центрах (поруч з якими проводилися «дослідження») бригад «швидкої» не було взагалі, чи вони були суттєво скорочені...

Не вірю я у чесність цієї влади! Ну, не вірю!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон