Наступ на пластикове сміття почали зі шкільних торбинок на Херсонщині

Хочеш змін? Почни з себе! Саме так і вчинила мати двох дітей-школяриків з міста Каховки на Херсонщині.

Ольгу Орлову обурює, що її рідний край, наче мерзенна пліснява, вкрили гори вживаного пластику. І вони вже на кожному кроці: пластикове шмаття і на пустирищах купами лежить, і в Дніпрі плаває, і на гілки дерев цей непотріб вітер затягує.

А от про його утилізацію, не кажучи вже про відмову від поліетиленових виробів, які в землі і по сто років не розкладаються, тільки балачки точаться і на рівні міста, і на рівні області.

Тож Ольга Орлова почала діяти сама: поговорила з батьками учнів міської школи № 2, яку відвідують і її діти, переконавши їх «скластися» на закупівлю для хлопців та дівчат торбинок з натуральних матеріалів замість пластикових пакетів для спортивної форми тощо. Ніхто нікого не примушував: хто розумів важливість справи, той жертвував, скільки міг, хто хотів зекономити — економив. Але результат не забарився: зо два десятки родин ідею охоче підтримали.

— Підприємство, яке погодилося виготовити якісні торбинки з екоматеріалів на наше замовлення, знайшли аж у Києві. Зате отримали перші півсотні якісних виробів з натуральної бавовни, із міцними швами — легких та красивих. Їх дітям вистачить надовго, — розповіла «Голосу України» Ольга Орлова.


І прості розрахунки показують, що використовувати екоторбинки значно вигідніше, ніж «дешевий» пластик. Адже пластиковий пакет коштує три гривні, і вистачає його на кілька разів — максимум, на тиждень. Тоді як за надійну та естетичну сумку з натуральних матеріалів треба заплатити 63 гривні, але вона служитиме рік чи більше. І зрештою, купити такий товар один раз дешевше, ніж постійно набирати пластикові пакети, потім вщерть забивати ними контейнери для побутових відходів. А в підсумку — і полігони для їх утилізації.

Утім, купівля екоторбинок — тільки стартовий етап соціального проекту. Надалі батьки та діти з числа його учасників планують відвідувати супермаркети, знайомлячи його персонал, дирекцію і покупців із таким товаром та наочно демонструючи його переваги і користь для екології.

Якщо ж кількість однодумців Ольги Орлової, а заразом і попит на сумки з натуральних матеріалів, зросте, то, відповідно, обсяги пластикового сміття, що його продукує Каховка, в підсумку істотно зменшаться. І для цього не треба ані якихось окремих розпоряджень муніципальної влади, ані залякування штрафами за забруднення довкілля — лишень усвідомлення проблеми самими городянами. Почати з себе, а там справа піде.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

Фото Ольги ОРЛОВОЇ

На знімках: учні Каховської ЗОШ № 2 із новенькими екоторбинками, Ольга Орлова та її син Ілля.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон