Прогули чиновників на Херсонщині оплачуватимуть громади?

Як ставляться до відсутності чиновників на роботі в робочий час їх керівники в Каховці, Новій Каховці і естонському Куресааре.

Розпоряджатися робочим часом на власний розсуд увійшло в звичку у окремих чиновників Каховської міськради. Прихід на роботу на півгодину пізніше від початку робочого дня, затяжні обідні перерви і "шабаш" на 15-30 хвилин раніше, здається, став нормою в цьому місті. Часом чиновників можна побачити в робочий час у місцевих кав'ярнях і на масових заходах, що не мають відношення до профілю їхньої діяльності.

Це не заважає деяким із цих посадовців отримувати цілком достойні зарплати і щедрі премії. На явну відсутність дисципліни чомусь закривають очі і депутати міської ради, які проявляють "принциповість" в інших питаннях, що стосуються використання бюджетних коштів.

Як слідкують за дисципліною серед чиновників? Як їх керівники ставляться до можливих прогулів підлеглих? З цими питаннями ми звернулись до очільників Каховки, Нової Каховки і волостних зборів Сааремаа в естонському місті Куресааре.

Міський голова Каховки Андрій Дяченко:

— Особисто я питаннями дисципліни не займаюсь. У нас для цього є відділ кадрів і керуючий справами виконкому міськради Віталій Чернявський. Втім, подібні ситуації у нас не виключені — статися може різне. Буває. Ми намагалися і відловити [порушників], але один місяць проходить — і вони знову пропадають [з робочого місця].

Щоб ефективно боротися з порушниками дисципліни в моїх планах є придбання системи відеоспостереження, яку необхідно встановити на вході до будівлі міської ради. Усі проходитимуть через відеокамеру і ми зможемо відслідковувати, хто куди і в який час приходить та уходить. Система дозволить розпізнавати обличчя чиновників і всі знатимуть де, приміром, був Дяченко. Мені здається, це дасть свій результат.

Міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко:

— Щодня о 8:00 ранку у нас на вході стоїть начальник відділу кадрів або керуючий справами виконкому міськради і фіксують час приходу кожного чиновника. Так само вони не мають права уходити раніше визначеного часу. Лише на деякі свята ми можемо відпустити людей на півгодини раніше. Проте у нас є перелік начальників відділів — приміром, архітектури, галузей економіки або земельних відносин — яким графіком їх роботи передбачені виїзди на якісь об'єкти. Також ми узгоджуємо вихід до міста в разі потреби іншим чиновникам. Але уявити собі, що хтось із моїх підлеглих у робочий час десь поїхав пити каву або займається власними справами я просто не можу. Вони знають, що подібне не зійде їм з рук.

Поки ж за час моєї роботи у нас — тьфу, тьфу, тьфу — не було жодного порушення дисципліни.

Голова волостних зборів Сааремаа Тійю Аро:

— Я не уявляю, щоб хтось перевіряв кожен крок чиновника і дивився, що вони роблять в ту чи іншу хвилину. Тим більше, що люди бувають різні. Хтось може зробити свою справу протягом двох годин, а іншому на це не вистачить і двох днів. Тому для нас головне — обирати на посади таких людей, кому можна довіряти.

Тим більше, що рівень зарплат в органах самоврядування Естонії дозволяє обирати потрібні кадри. Наприклад, начальник відділу у нас отримує зарплату в межах 1 700 — 2 500 євро на місяць. Звісно, вони обираються на конкурсній основі. Загалом в нашій міській адміністрації працює біля 220 чоловік — сюди входить центральний апарат і обслуговуючі пункти в інших регіонах Саареського повіту. Всі вони сумлінно виконують покладені на них функції.

Запитував Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон