Херсонський історик: До давнього Корсуня Херсон не має жодного стосунку

Як відомо, на сайті електронних петицій офіційного інтернет-представництва Президента України Петра Порошенка опублікована петиція про зміну назви Херсона на Корсунь.

Ініціатор цього звернення громадянин Володимир Володимирович Дощечкин. У своєму зверненні він написав:

«Прошу змінити грецьку назву українського міста Херсон, що було назване в честь Херсонеса, де хрестився князь Володимир і звідки до Києва, в Десятинну церкву, він доставив мощі святого Климента і саркофаг, в якому був похований Ярослав Мудрий, на його справжню стару літописну назву – Корсунь.

Це має величезне політичне та історичне значення для України. Поряд зі становленням помісної української церкви це буде фактом відновлення історичної справедливості і надасть додаткового імпульсу розвитку історичної науки, а також підніме статус міста Херсон (Корсунь) і розвитку області як туристичного центру».

Петиція зареєстрована 4 січня поточного року. Наразі за неї віддано аж 22 голоси(!) з 25 тисяч необхідних. До кінця терміну підписання ще 88 днів...

"Я не сприймаю такого перейменування, – каже херсонський історик Володимир Ідаятов.До давньої Корсуні Херсон не має жодного стосунку. Як історик, я спілкуюся з багатьма українськими колегами. З них навіть націоналісти проти тотального перейменування міст.

Бо ми знаємо, чим закінчився більшовицький запал, коли вони свого часу перейменовували населені пункти на честь своїх вождів.

Одна справа – повернути місту історичну назву. І зовсім інше – змінювати назву, яку місто отримало з самого початку свого заснування. Виносити таке питання на думку народу – не конструктивно. Бо під впливом емоцій люди можуть проголосувати за все, що завгодно.

Я впевнений, що такі ініціативи виходять із "русского мира". Під час виборів вони підкидатимуть нам подібні речі іще. Але українське суспільство має не піддаватися на провокації..."

Місто Корсунь вперше згадується у Київському літописі. У записі за 1172 рік (за сучасним літочисленням) говориться про зупинення біля Корсуні лукоморських половців, які йшли на Київ. Ідентифікується з городищем в урочищі Замчище в межах сучасного м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області, при впадінні річки Корсунки в притоку Дніпра Рось.

Таку ж назву має селище міського типу біля Єнакієва в Донецькій області. У Херсонській області є село Корсунка, яке входить у територію Новокаховської міської ради.

Указ про заснування Херсона російська цариця Катерина II підписала 18 червня 1778 року. У місті розпочиналося будівництво Чорноморського флоту. Одним із засновників Херсона став князь Григорій Потьомкін-Таврійський, а керівником будівництва фортеці Ганнібал – двоюрідний дід Олександра Пушкіна.

За матеріалами novakahovka.сity

Фото Леонід Калініченко

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон