Херсонці не дочекалися підвищення пенсії

Даремно більшість херсонців очікувала, що з 1 січня 2019 року зросте розмір пенсії. Пенсії зросли, але не для всіх...

Починаючи з 1 січня підвищені пенсії отримують тільки дві категорії пенсіонерів, а саме:

- військовослужбовці
- особи, які досягли 65-річного віку і мають великий трудовий стаж.

«...З 1 січня для військових пенсіонерів буде зроблено черговий перерахунок пенсії. Також з 1 січня стартує пенсійна програма перерахунку пенсій, яка стосуватиметься осіб, яким виповнилося 65 років і вони мають трудовий стаж 35 років – для чоловіків, 30 років – для жінок. Це приблизно 2 млн пенсіонерів», - так коментував подію віце-прем'єр-міністр Павло Розенко.

Але, тут є одна заковика, про яку ніхто в голос не говорить. Для військових пенсіонерів підвищення «розтягнули» у часі. Формула виписана так, що іони отримують не одразу всю суму підвищення, а лише її частину, яка поступово збільшується.

Так, у 2018 році виплачувалося 50% суми підвищення пенсії, з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року військові отримуватимуть ще +25%, т.т. «збільшення» становить 75% від суми підвищення, а вже з 1 січня 2020 року вони повинні будуть отримувати 100% – розрахованого збільшення.

За даними Мінфіну: «У 2019 році видатки на подальший перерахунок пенсій військовослужбовцям заплановані у розмірі 5,5 млрд. гривень».

А що ж решта, а це приблизно 11 млн. пенсіонерів? Вони можуть розраховувати, що їхня пенсія зросте з 1 березня 2019 року.

«Найбільший перерахунок пенсій, який буде стосуватися близько 11 млн громадян, буде проведено з 1 березня наступного року. Це буде осучаснення пенсій, згідно з новими розмірами заробітних плат», - розповідав у грудня 2018 віце-прем'єр.

Втім і тут є те, на чому не акцентують увагу, а дарма. Це буде не «підвищення», а лише індексація пенсій, за новою формулою – у прив'язці до інфляції та зростання середньої зарплати.

Шановні пенсіонери, не раджу радіти передчасно, і розраховувати що підвищення буде суттєвим. За словами Розенка «підвищення» складе в середньому від 15% до 40%. Кому скільки дістанеться, кожен пенсіонер дізнається тільки у квітні, коли отримає «осучаснену» пенсію.

Чому обрано такий нестандартний варіант – 1 березня, навіть не 1 квітня (початок нового кварталу)? Тут чітке пояснення дають експерти: вибори! Те, що 1 березня буде «підняте» розмір виплат, буде широко рекламуватися владою у останній місяць перед виборами.

Говорити будуть цілковиту правду – підняття станеться. Але на скільки? Це вже таємниця. Виплати відбуватимуться у перших числах квітня, т.т. через кілька днів після голосування у першому турі Президентських виборів, які заплановані на 31 березня, поточного року.

Таким чином у влади, і її представника який братиме участь у «перегонах» буде цілком законна підстава (у продовж березня), говорити про чергове «покращення», про те, що він «піклується про старих».

«Скоріш за все це буде відповідним чином сприйнято певною частиною електорату. Але сам розмір підняття не може бути великий, адже казна не витримує навантаження навіть того, що є. Дефіцит Пенсійного фонду на цей рік обраховується у кілька сотень мільярдів гривень», - зауважує експерт-економіст проекту «Захід-Схід» Віктор Романов.

Слова експерта мають підтвердження: «Кабінет міністрів України передбачив у проекті державного бюджету на 2019 рік, який поданий на друге читання до Верховної Ради, 167,013 млрд. грн на виплату пенсій і покриття дефіциту Пенсійного фонду».

Це було на рівні проекту, в 2018 році. Реалії, - продовжують переконувати незалежні експерти, - говорять про те, що цих грошей не вистачить, а тим більше з урахування підняття пенсій з 1 березня.

«Видатки державного бюджету, що спрямовуватимуться Пенсійному фонду України на виплату пенсій у 2019 році за бюджетною програмою «Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду» становитимуть 166,5 млрд. грн, що на 27,2 млрд. грн більше, ніж у 2018 році».

Фахівці констатували: «За висновками Рахункової палати частка коштів державного бюджету в доходах Пенсійного фонду в наступному році збільшиться з 39,4% до 41,9%».

Підтвердженням того, що грошей не вистачає став ще один факт. На початку грудня минулого року, кілька членів КМУ і особисто Прем'єр зробили гучну, суто політичну заяву: для того, аби не втрачати темпи виплат пенсій, аби не було затримок з її виплатами на початку січня, у зв'язку з великою кількістю святкових днів які припадають на початок місяця, пенсіонери отримують січневу пенсію у грудні. Фанфари! «ПЕРЕМОГА!»

Але потім схаменулися зрозумівши, що політичні заяви звучать красиво, але реальних грошей ні у Фонді, ні у казні немає, а тому по-тихому кинулися спростовувати свої ж заяви.

20 грудня 2018 року Мінфін офіційно, але дуже тих, лише через свою прес-службу заперечив про авансову виплату січневої пенсії: «Міністерство фінансів України повідомляє, що інформація про виплату пенсій за грудень 2018 року та січень 2019 року одним платежем є не достовірною».

Мінфін кинувся пояснювати, що ЗМІ «розповсюдили неправдиву інформацію про те, то в грудні будуть виплачуватися пенсії за грудень нинішнього і січень наступного року одним платежем.

ЗМІ, поширили цю «новину», посилаються на проект постанови, який знаходиться на розгляді в Кабінеті міністрів України «Про внесення змін до бюджету Пенсійного Фонду України на 2018 рік» для забезпечення фінансування виплат в грудні поточного року. Однак цим проектом не передбачено авансування виплат за січень 2019 року».

«Крайніми» зробили ЗМІ. Заява про «недостовірність» пролунала хоч і пафосно, але по-тихому, жодного позову до суду про «Розповсюдження недостовірної інформації» подано не було.

Чому? Бо ЗМІ нічого не вигадували, вони цитували урядовців та проект рішення КМУ. Жодної судової перспективи у такого позову не було. Уряд сам себе «вкусив за хвіст». Пам'ятаєте: «Благими намірами укладено дорогу в пекло». Політична реклама не вдалася, а тому про це швиденько забули.

Подивимося, куди нас заведе «підвищення» яке відбудеться 1 березня. Думаю, що у квітні пенсіонери гірко заплачуть від того «підвищення/індексації». Зростання цін на газ, комунальні послуги, продукти харчування, ліки тощо в купі з інфляцією давно вже з'їли те, що тільки обіцяють.

Шановні херсонці, не слід забувати, що ми з вами знаходимося у особливому періоді – виборчі перегони, а тому слід пам'ятати, що чим далі, тим більше політики будуть обіцяти нездійсненне.

Боротьба за ваші голоси йде повним ходом. Хто як може, той так собі на майбутнє й заробляє. Для когось це «майбутній» мільярд, а для когось «черговий». Ви і тільки ви можете вирішити, хто буде наступним при владі: крадій чи чесна людина (хтось її бачив?).

Зворотній відлік запущено. До дня голосування залишилося ще на один день менше...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон