У Херсоні продовжують накопичувати борги

Не дивлячись на всі переконання, що ми живемо все краще, життєва ситуація продовжує це спростовувати кожен день...

Підбиваючи перші підсумки минулого року владноможці всіх рівнів розповідають про успіхи, постійно забуваючи, що люди живуть не звітами у віртуальному світі, а реаліями, повсякденного життя.

Один з показників «покращеного життя» є борги. Борги нарощують всі і держава, і приватні підприємці, і олігархи, і, звісно, комунальні підприємства.

Якщо держава по своїй суті це – «абстракція» (спробуй її знайти); приватники, на то й приватники (самі розбираються із своєю власністю); олігархи – «реалії» життя Кайманових островів (нам їх проблем не розуміти ніколи), то що заважає ефективно керувати комунальною власністю?

Здавалось би – всі ми тут, поруч. Депутати щодня ходять на роботу, живуть поруч. Чому б у них не запитати, а як вони господарюють від нашого імені? Якщо щось не так, можна й пику натовкти!? Нам байдуже. А дарма. Це наша з вами власність, це наші з вами гроші.

Не хочете питати – будете сидіти без грошей

Дивіться. Станом на 1 грудня 2018 року заборгованість з виплати заробітної плати на 15 херсонських підприємств склала 12 мільйонів 832 тисячі 800 грн.

З них: 80%, або 5 підприємств, це ті які мають економічну активність, їх борг складає 10 321,7 тис. грн.; 13%, або 7 одиниць, це підприємства-банкрути, їх борг всього 1 569,4 тис. грн.; ще 7%, або 3 підприємства, це ті, які зараз економічно неактивні, у них борг склав 941,7 тис. грн.

Найбільшу заборгованість, серед економічно активних підприємств, має ПрАТ «Херсонська теплоелектроцентраль» - 7 млн. 817 тис.грн. (підприємство у власності держави).

А що ж з комунальним підприємствами нашого міста?

Відповідно до оперативних даних на кінець минулого року на комунальних підприємствах Херсонської міськради заборгованість склала 1 630,7 тис. грн.:

МКП «Херсонтеплоенерго» – 1 489,9 тис. грн;
КП «Таврійський» (підприємство-банкрут) – 95,4 тис. грн;
КП «Дніпровський-ХБК» (підприємство-банкрут) – 45,4 тис. грн.;
Що ж зробили депутати та керівництво міста для того, аби не тільки виправити ситуацію, а й покращити її?

Відповідь – «дах цинізму». Як повідомляє прес-служба мерії: «...керівників підприємств-боржників запрошують на засідання міської і районних тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із зарплати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. У минулому році провели 36 засідань цих комісій, на яких було заслухано 33 керівника підприємств-боржників».

А з якого це переляку з боргами стали боротися засіданнями? Якщо це комунальні підприємства, т.т. керівників призначає мерія, то виходить, що там призначений не ефективний менеджмент? Хто винен? Той неефективний йолоп, який не розуміється на кадрових питаннях. Як з цим боротися?

Просто – звільняти і того, хто призначав, і того, кого призначили. Чи такий «неефективний» керівник досить «ефективно» керує в потрібному напрямку, доводячи підприємство до банкрутства, або чергового виділення бюджетних засобів з міського бюджету, аби «успішно» «пустити їх на вітер»? І так нескінченно?

Чи випадково більшістю проблемних підприємств у місті керують саме ті депутати, які входять у так званий «мерський пул», і які регулярно, і багато отримають бюджетних грошей?

Скільки коштує сумління? Воно безцінне!.. Пам'ятайте про це херсонці коли підете наступного разу голосувати за відповідні партії та їх представників!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон