Співаковський: З ювілеєм, Учителю!

Якось Отто фон Бісмарк у одній із своїх промов, наголошуючи на важливості освіти для майбутнього держави, сказав: «Дайте мені дві тисячі талановитих учителів,і ви побачите Німеччину, незбагненну для світу своєю технікою, культурою, технологіями».

Цілком поділяю цю думку, бо точно знаю: майбутнє держав визначають саме вчителі, найкращі вчителі. І якби йшлося про Україну, то, на моє переконання, одним із цих «двотисячників» неодмінно мав би бути заслужений учитель України Микола Іванович Бабенко, засновник і беззмінний директор Херсонського фізико-технічного ліцею. Право бути серед тих, хто визначає майбутнє країни, він довів справою всього свого життя.

Сьогодні Микола Іванович святкує ювілей, йому виповнилося 75-ть, і я мав щасливу можливість разом із колегами вітати його з цією славною датою. Особисто мені говорити про цю людину і легко, і водночас складно.

Адже Микола Іванович був ще моїм шкільним учителем, і є однією з тих небагатьох особистостей, кого вважаю своїм Учителем по життю, хто прищепив мені любов до точних наук, хто взагалі вплинув на вибір мною власної життєвої траєкторії. Зізнаюся: моє щире захоплення масштабом його постаті, різнобічністю інтересів, глибиною знань, а особливо — талантом Людини і керівника — триває й досі.

Тут, у Херсоні, разом із однодумцями йому вдалося створити сучасний освітній бренд, позаздрити якому можуть і столиці. В Україні (і далеко за її межами) давно знають: у ФТЛ дають не лише фундаментальні знання - тут формують особистостей, здатних нестандартно мислити і самостійно робити висновки. І так уже понад чверть століття. Тож не дивно, що випускники херсонського ліцею вже давно становлять справжню науково-технічну еліту нашої країни.

Дивився сьогодні на свого Учителя і лише дивувався його завзяттю, енергійності, гостроті розуму. Ці «ювілейні» роки ну абсолютно не про нього! Тому, окрім міцного здоров'я, побажав Миколі Івановичу ще багато років творчої наснаги та нових звершень на нашій непростій освітянській ниві.

Українська освіта переживає зараз одну з наймасштабніших реформ і для орієнтиру потребує таких успішних «кейсів», як Херсонський фізико-технічний ліцей. А відданість справі, життєвий і професійний досвід освітніх менеджерів такого масштабу, як М.І.Бабенко, мають стати запорукою побудови у нас якісної освіти. І чим більше їх буде, тим краще. Бо освіта – це ключ до успішного майбутнього України.

З ювілеєм, Учителю! Міцності духу Вам і наснаги для здійснення всього задуманого - на довгі-довгі роки, - побажав Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон