Мишача навала загрожує посівам на Херсонщині

Зміна клімату на півдні України лягає важким тягарем на аграріїв. І не тільки тому, що значні кошти їм доводиться витрачати на зрошеннята впроваджувати посухостійкі культури — у посівів ще й ворогів побільшало.

Так, у деяких районах Херсонщини фахівці з фітосанітарної безпеки фіксують справжнє нашестя на полях мишей. На окремих ділянках зернових їх є вже по три колонії — до тисячі особин на гектар!

— Спалахи чисельності мишовидних гризунів — природний процес. Та якщо раніше це відбувалося раз на п'ять-сім років, то тепер — кожні три роки. Адже внаслідок змін клімату зими у нас стали м'якішими, морози нетривалі, тож умови для розмноження шкідників цілком сприятливі, — пояснює доктор сільськогосподарських наук, декан агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету Михайло Федорчук.

— Найгірше, що хижаки в екологічній «піраміді» неспроможні врегулювати чисельність польових мишей — просто їх занадто багато. Тому власникам та орендарям сільськогосподарських угідь слід бути пильними і знищувати «зайд» за допомогою біопрепаратів, дружніх до навколишнього середовища. Вони недешеві, але якщо зекономити на обробці, втрати врожаю можуть бути набагато більшими.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон