Остання сесія Херсонської облради 2018 року: в цифрах та фактах

Сьогодні, 14 грудня відбулося останнє, у поточному 2018 році, пленарне засідання ХХІІ сесії Херсонської обласної ради VII скликання.

Найголовніша подія цієї сесії - Херсонська обласна рада прийняла головний фінансовий документ області на 2019 рік. За відповідне рішення проголосували 45 депутатів.

Отже, доходи обласного бюджету у наступному році становитимуть 5723440785 грн, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 5172044242 грн та доходи спеціального фонду обласного бюджету – 551396543 грн.

Видатки обласного бюджету у 2019 році складуть 5716262082 грн, у тому числі видатки загального фонду обласного бюджету – 5042719819 грн та видатки спеціального фонду обласного бюджету – 673542263 грн.


Депутати Херсонської обласної ради затвердили ряд програм, реалізація яких буде відбуватися в найближчі роки.

Так, народні обранці проголосували за програму соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2019 рік. Її метою є створення умов для сталого розвитку Херсонщини на основі проведення загальнодержавних реформ, підвищення ефективності використання економічного потенціалу та функціонування соціальної сфери області для поліпшення якості життя населення.

Також на сесії депутати підтримали проект рішення «Про затвердження програми розвитку інвестиційної діяльності та міжнародного співробітництва Херсонської області на 2019 – 2021 роки», яка направлена на підвищення міжнародного іміджу Херсонської області, формування довіри до Херсонщини, як безпечної та надійної території для реалізації інвестиційної діяльності, забезпечення сприятливих умов для ведення бізнесу, розширення міжнародного співробітництва та створення нових робочих місць.

Важливою є і обласна програма «Розвиток туризму та курортів у Херсонській області» на 2019 – 2021 роки. Адже туристична галузь є стратегічним вектором розвитку Херсонщини, яка має всі передумови для інтенсивного розвитку внутрішнього та іноземного туризму. І наш регіон посідає одне з провідних місць серед регіонів України за рівнем забезпеченості цінними природно-рекреаційними та історико-культурними ресурсами, здатними генерувати значний інтерес вітчизняних та іноземних туристів.

Крім того, облрада затвердила програму розвитку житлового будівництва у Херсонській області на 2019 – 2022 роки, програму розвитку газопостачання та газифікації Херсонської області на 2018 – 2020 роки, комплексну програму розвитку фізичної культури і спорту в Херсонській області на 2019 – 2023 роки, а також внесла зміни до програми запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій (аварій) і оперативного реагування на них у Херсонській області на 2016 – 2020 роки, програми створення страхового фонду документації області на 2016 – 2020 років та інших програм.

Депутати Херсонської обласної ради під час сесії прийняли рішення щодо передачі навчальним закладам регіону майна, придбаного за рахунок субвенції з державного бюджету.

Так, облрада затвердила передачу 8 спеціалізованих автобусів для перевезення школярів. Транспортні засоби «Богдан-А22412», вартістю 1795500 гривень, кожен отримають сільські та селищні ради, школи та комунальні установи, які обслуговують заклади освіти.

До речі, урочиста передача автобусів відбулася сьогодні вранці на площі Свободи, і вже найближчим часом нові автобуси з'являться в Іванівці, Асканії-Новій, Першопокровці та інших населених пунктах.

Також 12 опорних шкіл Херсонщини отримають засоби навчання для початкових класів. Вартість одного комплекту, який буде передано до кожного конкретного закладу, склала 243945 гривень.

Крім того, було передано засоби навчання для кабінетів математики, біології та хімії для 38 закладів загальної середньої освіти з поглибленим/профільним вивченням природничих та математичних предметів. Такі комплекти мають різну ціну. У сумі на їх придбання було витрачено 12086000 мільйонів гривень.

У рамках ХХІІ сесії Херсонської обласної ради VІІ скликання призначено керівників у трьох комунальних закладах. Депутати уповноважили голову обласної ради укласти з новими керівниками контракт строком на 3 роки.

На посаду начальника комунальної установи з капітального будівництва та експлуатації Херсонської обласної ради підтримано кандидатуру Ігоря Грибуна, який протягом тривалого часу виконував обов'язки керівника вищезазначеного закладу. «За» – 42 депутата із 52 присутніх.

Директором комунального закладу «Обласна комплексна дитячо-юнацька спортивна школа «Динамо» Херсонської обласної ради призначено Юрія Воронцова. Його кандидатуру підтримали 45 депутатів.

46 голосами директором комунального закладу «Дитячо-юнацька спортивна школа з вільної боротьби» Херсонської обласної ради обрано Анатолія Баірова.

Херсонська обласна рада підтримала звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства культури України щодо порушення клопотання про надання Херсонському обласному академічному музично-драматичному театру імені Миколи Куліша статусу національного. За це під час сесії облради віддали голоси 43 депутати.

Із проханням про присвоєння такого статусу до депутатського корпусу звернулись адміністрація, трудовий колектив ХОАМДТ ім. М.Куліша та Херсонське обласне відділення національної спілки театральних діячів України.

Працівники та культурні діячі акцентують увагу на тому, що заклад зробив значний внесок в розбудову театрального мистецтва України. І з цим важко посперечатися.

За час свого існування театр відтворив на сцені кращі драматичні, літературні та музичні твори українських, світових та сучасних авторів. А справжньою культурною та туристичною візитівкою Херсонщини став Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», який проводиться на базі закладу та який у 2018 році відзначив своє двадцятиріччя.

За роки проведення фестивалю до Херсона завітали 131 театр із 69 міст та 17 країн світу, що підтверджує міжнародне визнання театру імені Миколи Куліша. І це далеко не повний перелік його досягнень. Херсонська обласна рада підтримує ідеї керівництва свого комунального закладу, який працює над розвитком культурного простору та іміджу регіону.

Депутати Херсонської обласної ради підтримали звернення до обласної державної адміністрації щодо розробки регіональної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2021 роки.

Розробити комплекс заходів, спрямованих на вирішення проблеми онкозахворювань, запропонувала заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова.

Херсонщина вже другий рік поспіль перебуває в трійці лідерів за рівнем онкологічної захворюваності. Щорічно у нашій області реєструється понад 4300 нових випадків.

Показники виявленої на ранніх стадіях хвороби наразі нижче, ніж в цілому по Україні, проте кожний п'ятий – із запущеною стадією раку. До обласної ради регулярно надходять звернення від мешканців регіону щодо надання термінової одноразової матеріальної допомоги. І майже всі звернення – від людей, яким необхідні кошти на лікування від раку.

На державному рівні програма з онкології є однією з найбільш недофінансованих, а тому не може охопити всіх людей, які потребують допомоги. Тому в декількох областях (Чернівецькій, Чернігівській та інших) були створені регіональні програми, які мають вирішити питання діагностики та лікування онкологічних захворювань.

Зазначимо, розробка даної програми – один із етапів реалізації ініціатив Херсонської обласної ради та її голови Владислава Мангера щодо боротьби з онкологічними захворюваннями. Важливим є також функціонування в майбутньому Південного регіонального онкологічного центру.

Нагадаємо, ідею щодо створення такої установи в нашому регіоні ще в 2017 році висловив голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер. І таку ініціативу підтримав увесь депутатський корпус та однодумці. Центр буде створений на базі обласного онкологічного диспансеру та повинен надавати послуги діагностики та лікування ракових захворювань не тільки жителям Херсонщини, а й людям з інших регіонів України.

Створенню Південного регіонального онкологічного центру передує величезний масив роботи, у тому числі й закупівля необхідного обладнання. Важливо також мати фахівців, які вміють працювати з цим обладнанням, а також відповідний обслуговуючий персонал. Усі ці та інші питання наразі активно опрацьовуються.

За матеріалами Херсонської обласної ради

Фото Херсонська облрада та ХОДА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон