Херсонщина повністю забезпечена вакцинами проти кору

Якісні і ефективні вакцини, що захищають від кору, паротиту і краснухи, наявні в усіх кабінетах щеплень області.

Загалом станом на 1 листопада в області є 11 588 доз вакцини КПК. Це складає 99% від річної потреби області. Тобто наявної кількості вистачає для планової та посиленої імунізації мешканців у найближчі декілька місяців. Рівень охоплення щепленнями КПК в області залишається незадовільно низьким, зокрема першу дозу вакцини КПК за графіком отримали лише 64% дітей.

Якщо у кабінеті щеплень вашого медзакладу кажуть, що вакцин немає — терміново повідомте про це головного лікаря, а також обласний департамент охорони здоров'я: (0552) 42-03-59, dp-health@khoda.gov.ua.

Єдиний спосіб запобігти ускладненням або смерті від кору — вакцинація. У 2018 році найбільше хворіють кором саме у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший.

Наша область не входить в перелік областей з найвищими показниками захворюваності. Водночас, станом на 23 листопада, з початку року на кір захворіли 226 жителів області (176 дорослих і 50 дітей). В зоні ризику перебувають абсолютно усі діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення. Дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору, а у разі хвороби — рятують від смертельно небезпечних ускладнень.

Вакцинуватись за Національним календарем профілактичних щеплень чи надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі із груп ризику — військові, учасники ОСС, студенти, освітяни і медики.

Захист від кору потрібний, якщо:

Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК.

Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу.

Дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК.

Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.

Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Ви не пам'ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати.

Підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору. Їм також потрібна вакцинація від кору.

Усі вакцини, які закуповує Україна, безпечні і ефективні, їхня якість підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров'я — найавторитетнішою організацією у сфері охорони здоров'я у світі.

Вакцина КПК, як і будь-які медичні препарати, може мати побічні дії, проте ризик ускладнень після кору незрівнянно вищий, а ніж ризик проявів після щеплення. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, в 1 розвивається енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя.

Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж один раз на мільйон. Обчисліть самі ризики для невакцинованих: 90% - ймовірність, з якою невакцинована людина заразиться кором при контакті з хворим, 5% - імовірність, перехворівши на кір, отримати порушення здоров'я на все життя.

Докладно про кір і вакцинацію: https://bit.ly/2Dok6Qh

Захистіть себе і дитину - вакцинуйтеся!

Прес-центр "Медицина"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон