Реквієм по лиману. Прелюдія

Отже, плани щодо спорудження нового морського порту набувають все більш чіткіших рис: якщо спочатку мова йшла про абстрактні «Водні ворота України»,«новий порт на Херсонщині», "у Білозерському районі", то в останній час місце для спорудження нового глибоководного об'єкту конкретизоване: село Олександрівка Білозерського району...

Запитання не полишають: чому обов,язково потрібно створювати новий потужний порт із величезним обсягів робіт із днопоглиблення, адже до причалів мають приставати судна типу "Панамакс", витрачати величезні кошти, ставити під удар екологічну систему Дніпровсько-Бузького лиману, безпосередньо пов,язану з головним водним ресурсом України -- Дніпром?

А що, не можна модернізувати, пристосувати до потужних товаропотоків «Нового шовкового шляху» один із одеських портів, порт "Очаків" або якийсь інший?

Замість цього у жертву планується принести Лиман, що непоправно забруднюватиметься баластовими водами з перевищенням гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин, часом у десятки разів.

Чи розуміють це ініціатори та «штовхачі» цього проекту?..

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак (мова йшла про одеські порти, але проблема, що розглядається, може стати ще більш болючою для Дніпровсько-Бузького лиману: «...Просто кажучи, судна, покидаючи порт, просто «миються» цілющими водами Чорного моря, залишаючи по собі рештки нафти, хімікатів, соляри і десятки інших хімічних сполук.

Уся ця таблиця Мендєлєєва мандрує морем, знищуючи на своєму шляху рослини та живі організми, завдаючи шкоди людям. І в цьому контексті ситуація з туристичним сезоном і безпекою громадян залишається дуже і дуже тривожною».

Проводимо аналогію з Лиманом: якщо проект будівництва Олександрівського порту вдасться реалізувати, рекреаційно-туристичні можливості Прилимання, району Кінбурнської коси значно погіршаться, хоча ці місця вельми перспективні для відпочинку (відпали здравниці анексованого Криму, неоптимістичні перспективи щодо відпочинку у здравницях Приазов,я у світлі останніх подій).

Цікаво, чи плануються громадські слухання з приводу здійснення, як мовиться ініціаторами проекту, «надскладного завдання» - спорудження Олександрівського морського порту?

Велика перспективність цього потенційного масштабного об,єкту для розвитку усієї Херсонщини, нові робочі місця - це один, "спокусливий", бік медалі.

Але чому, у даному контексті, нічого не чуємо про інший бік медалі -- про екологічні ризики?

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон