Херсонці залишаться без цигарок

У боротьбі за «здоровий спосіб життя» парламентарі втрачають «здоровий глузд»?

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, який у разі прийняття заборонить викладати сигарети як на вітринах магазинів так і у торгових точках.

І тут «наші» вирішили скористатися «їх» досвідом. Хтось порахував, що у такий спосіб можна успішно боротися із куріння.

«Про те, що цей закон успішно запрацює, свідчить досвід інших країн, які вже впровадили у себе подібну ініціативу», - заявила Катерина Римаренко, фахівець відділу профілактики вживання тютюну й алкоголю Центру громадського здоров'я МОЗ України.

За її словами, в результаті таких дій дійсно скорочується поширеність куріння, в першу чергу серед дітей-підлітків.

«Власне, ця законодавча ініціатива якраз і спрямована на те, щоб убезпечити молодь від початку куріння. Адже викладки сигарет у точках продажу – це вже прихована реклама сигарет», – пояснила Римаренко.

Вона наголосила, що згідно з проведеними в Україні дослідженням, 72% дорослих українців сприймають такі викладки як рекламу. Хоча реклама тютюнових виробів в Україні суворо заборонена.

«Це один із способів, які винайшла індустрія для просування свого продукту. Контролювати виконання цього закону повинна Нацполіція», – підсумувала експерт.

Крім того мова знову зайшла про подорожчання цигарок.

Один з експертів – Максим Праздніков не так давно заявляв, що ціна за пачку може вирости до 110 – 1 20 гривень.

Нагадаю, що всі заборони і насильницьке здороження призводять до того, що зростає контрабанда, або люди переходять на сурогати, що ще більше погіршує їх здоров'я.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон