Знакова суспільна подія у Херсоні

Вчора, 29 листопада, у Херсоні відбулася подія, яку я б назвав знаковою, оскільки вона важлива для розуміння того, що відбувається зараз у нашому суспільстві,- впевнений народний депутат України Олександр Співаковський.

На базі Херсонського державного університету сьогодні розпочав роботу ще один навчальний заклад - Університеті третього покоління. Як зрозуміло з назви, розрахований він на старших людей, які вже завершили свою трудову діяльність.

Протягом усього свого життя усі вони багато працювали, виховували дітей, відчували себе потрібними. Та з виходом на пенсію до кожного з них прийшло відчуття, ніби за ними закрилися якісь двері, і попереду лише дача, хвороби і старість. Адже перед очима у них був досвід попередніх поколінь - система просто забувала про людину, тільки-но вона завершувала трудову діяльність і переставала бути корисною.

Але ж із настанням пенсійного віку життя насправді не закінчується. Навіть вступивши в свою осінню пору, люди залишаються молодими душею і прагнуть нових знань та вражень не менше, ніж молодь. Проте вони не бачать можливостей для реалізації своїх прагнень.

Так народилася ідея створити у Херсоні платформу, яка б надала представникам старшого покоління можливість розширювати свій кругозор, займатися справами, які їм до душі, зрештою - просто збільшити коло свого спілкування.

Херсонський державний університет — заклад, що має сторічну історію, і завжди був не тільки освітнім і науковим центром нашого краю, а й важливим осередком культури, духовності, місцем спілкування різних поколінь. Тож, відкриваючи Університет третього покоління саме на базі ХДУ, ми лише трохи осучаснили давні традиції.

Наша альма-матер має надзвичайний потенціал. Безліч факультетів (від медичного - до культури і мистецтв), сучасні лабораторії, спортзал (а скоро буде ще й басейн), власні психологічна служба та юридична клініка — все це здатне перетворити наш виш на потужну освітню і соціальну платформу для всієї херсонської громади.

Університет третього покоління - лише перший крок у цьому напрямку. І я безмежно вдячний викладачам і студентам ХДУ за те, що з ентузіазмом підтримали мою ідею і так творчо підійшли до її втілення.

Навчання в цьому особливому університеті безкоштовне. Проте до викладання ми залучили найбільш досвідчених фахівців з питань охорони здоров'я, сімейної психології, пенсійного законодавства, соціального захисту тощо. Вони навчатимуть наших молодих душею студентів саме тим сучасним навичкам, які знадобляться їм у повсякденному житті, і їх лекції точно не будуть нудними.

Хотів би, до речі, щиро подякувати начальнику Департаменту охорони здоров'я Херсонської ОДА Віктору Короленку та керівнику Херсонського обласного центру здоров'я та спортивної медицини Юрію Ромаскевичу, які знайшли сьогодні час і натхнення, аби прочитати нашим слухачам першу вступну лекцію і зробити її цікавою і корисною.

Наш освітній проект на всіх його етапах всебічно підтримував і голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв, і лише термінові справи, пов'язані із введення військового стану, завадили йому сьогодні взяти участь у його відкритті.

Друзі, можливо, ми цього ще не усвідомлюємо, але всі разом ми сьогодні розпочали надзвичайно важливу і потрібну справу. І той аншлаг, який ми побачили на відкритті Університету, лише підтверджує, що ми на правильному шляху.

Попри морозну погоду, прийшло більше 400 молодих душею студентів. За плечима кожного з них — надзвичайно багатий життєвий і професійний досвід. В наш освітній проект вони прийшли насамперед за новими знаннями і спілкуванням.

Але, на мій погляд, ми здатні дати цим людям значно більше — допомогти встановити діалог між поколіннями, відкрити інші можливості для самореалізації, а головне - повернутися в активне життя нашої громади. Адже громада, як і родина, буває міцною і щасливою тоді, коли в ній панують єдність, згуртованість і мудрість усіх (!) поколінь, - переконаний Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

P.S. Наступне засідання Університету третього покоління відбудеться 26 грудня об 11.00. Темою лекції будуть основи фінансової грамотності та профілактика злочинів стосовно осіб зрілого віку. А вже з наступного року розпочнуться тематичні заняття по секціях. Чекаємо на вас!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон