Гордєєв закликав парламентарів разом рятувати ліси на Херсонщині

Вчора, 29 листопада, під час засідання Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради України у Херсонській ОДА, очільник Херсонщини Андрій Гордєєвзакликав парламентарів порушити питання фінансування лісу на законодавчому рівні.

«Ліс Херсонщини є рукотворним, він служить захистом від опустелювання, тобто стримує піщані бурі з Олешківської пустелі. На наше глибоке переконання просто конче необхідно його охороняти та примножувати, вирощувати.

На жаль, коли ви приймаєте реформи щодо лісу, то ви думаєте, що це ресурсний ліс, який може сам себе обслуговувати. Через це з 1500 людей колективу, що охороняв ліс, залишилося близько 500 осіб. Але кожен з цих робітників – охоронець дерев», - звернувся до народних обранців Андрій Гордєєв.

Загалом же, у продовж 2017 – 2018 років в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстровано 603 кримінальні провадження за фактами незаконної порубки лісу, з яких 30 – це знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, а 573 – незаконна порубка дерев.

Основну масу цих правопорушень вчинено в Олешківському, Голопристанському та Скадовському районах. Із вказаних 603 проваджень до суду направлено 19 кримінальних проваджень, 494 провадження закрито. У цьому році 3 провадження направлено до суду, а 157 – закрито.

Такий стан справ зумовлений тим, що лісосмуги не перебувають на балансі місцевих органів влади або лісових господарств, через що правоохоронці не мають можливості встановити потерпілих від правопорушення осіб.

Крім того, у разі заперечення підозрюваним своєї вини практично неможливо довести його причетність до такого правопорушення, за винятком, коли особу застали безпосередньо за вчиненням злочину або є свідки цього.

Більше того, згідно з чинним законодавством правоохоронні органи та суди можуть застосовувати заходи впливу, однак їх характер не забезпечує належного результату щодо попередження вчинення подальших правопорушень як іншими особами, так і тими, до яких ці заходи вже застосовувались.

На даний час питання охорони лісів для Херсонщини є одним з пріоритетних, адже вони не є ресурсними, а виконують захисну функцію – створюють бар'єр і затримують рух пісків.

Розуміючи надважливість питання, з метою збереження лісів облдержадміністрацією ініційовано створення регіонального ландшафтного парку «Гілея» загальною площею 88 249,44 га. Його заснування дозволило б узяти під охорону штучні та природні ліси на території Херсонщини. А у випадку навмисного підпалу чи вирубування дерев, порушник ніс би не адміністративну, а кримінальну відповідальність.

Однак завершити роботу не вдалося через те, що лісові господарства відмовилися підписувати необхідні документи, посилаючись на нібито незадоволення місцевого населення.

Крім того, два роки тому внаслідок змін у законодавстві, що регулює правовідносини у сфері використання лісів, облдержадміністрацію було усунуто від процесу надання дозволів на використання лісових ресурсів, контролю за цією діяльністю.

Внаслідок цього лісогосподарські підприємства як постійні користувачі лісів є самостійними й автономними у згаданих процесах, мають право самостійно господарювати в лісах, виключне право на заготівлю деревини, право власності на заготовлену ними продукцію та доходи від її реалізації.

Усе це лише сприяє вчиненню злочинів з посяганням на лісові масиви.

Користуючись нагодою, очільник Херсонщини Андрій Гордєєв звернувся до присутніх народних депутатів: «Підійміться на законодавчому рівні, аби забезпечити на наступний рік фінансування наших лісів».

Елеонора ГУСЬКОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон