На Херсонщині обмежень прав громадян та мобілізації, поки що, не буде?

Принаймні в цьому запевнив Гарант Конституції - Президент України, роз'яснюючи суть своєї ініціативи перед голосуванням депутатів Верховної Ради за запровадження воєнного стану вчора, 26 листопада.

Нагадаємо, вчора, 26 листопада воєнний стан був введений терміном на 30 діб на частині території України: у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово - Керченської акваторії.

При розгляді цього рішення президент Порошенко запевнив, що основні конституційні права громадян в період дії воєнного стану обмежені не будуть, і заходи воєнного стану можуть здійснюватися тільки у випадку наземної агресії з боку Росії:

«...І зараз, коли нам треба об'єднати зусилля, коли нам треба прийняти надважливе рішення про оголошення воєнного стану, який - я хочу окремо наголосити - буде застосований виключно у випадку наземної російської воєнної агресії.

Якщо, дай Боже спільними зусиллями нам вдасться уникнути цього сценарію, я наголошую як Президент і Верховний Головнокомандувач ЗСУ – не буде обмеження прав, не буде обмеження свобод», - сказав Глава держави під час виступу у Верховній Раді.

- Я попросив дати право Президенту як тільки російський солдат перетне кордон - я не буду втрачати жодної секунди для того, щоб забезпечити захист української землі», - додав Петро Порошенко.

Президент Петро Порошенко особливо наголосив, що Указ «Про введення воєнного стану в Україні» не містить жодних пунктів, які б обмежували права чи свободи громадян нашої країни: «Наголошу, що в Указі я не передбачаю жодних заходів, пов'язаних із обмеженням прав і свобод громадян, впровадженням цензури тощо», - сказав Глава держави.

- Сподіваюся, що і політики, і мас-медіа діятимуть відповідально і адекватно у ситуації, що склалася і не атакуватимуть Україну тезами, які позичені у російських пропагандистів», - також додав він.

Глава держави також підкреслив, що із всіх опцій, які надає закон «Про правовий режим воєнного стану, до Указу «Про введення воєнного стану» увійшли лише ті, які стосуються головним чином різних військових заходів: «Ми маємо посилити охорону прямо зараз. Заходи, які у разі вторгнення дозволять нам якнайшвидше відреагувати, якнайшвидше мобілізувати всі ресурси», - роз'яснив Петро Порошенко.

«Тим більше, що хлопці і дівчата з першої хвилі резерву, які вже мають бойовий досвід, готові вже хоч зараз пакувати рюкзаки і ресурси будуть мобілізовані – і людські, і збройні, і фінансові», - додав він.

Президент також запевнив, що поки що не планується оголошення повної чи часткової мобілізації до лав Збройних Сил: «Не планую поки що вдаватися до повної чи часткової мобілізації – ця можливість залишається відкритою лише якщо Росія таки вдасться до подальшої ескалації», - резюмував Глава держави.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон