Губернатор Херсонщини Андрій Гордєєв: Ми маємо модернізувати нашу економіку

На Херсонщині альтернативні джерела вироблятимуть більше 2 ГВт енергії, що дорівнює потужності 6-х Каховських ГЕС.

Про це голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв розповів журналісту телеканалу «Херсон ПЛЮС» під час інтерв'ю.

«Коли ми для себе обрали євроінтеграційний курс, то європейські фахівці вказали нам на один недолік, який є в нашій економіці: залежність від газу та вугілля. На сьогодні Європа використовує у більшості випадків альтернативну енергетику: вітрову, сонячну та енергію приливів і відливів. Тому Україною було взято на себе зобов'язання виробляти альтернативними джерелами 11% від всієї енергії. Дуже приємно і важливо, що близько 3% – виробляється саме на Херсонщині», – зазначив Андрій Гордєєв.

«В області на сьогодні запроектовано і вже будуються об'єкти альтернативної енергетики, які вироблятимуть більше2 ГВт електроенергії. Для прикладу, Каховська ГЕС – 350 МВт. Тобто 2 ГВт альтернативної енергетики – це потужність близько 6-х Каховських ГЕС», – розповів у інтерв'ю очільник Херсонщини.

Крім того, Андрій Гордєєв повідомив, що вже розпочато будівництво трансформаторних підстанцій, які будуть закільцьовуватися на кордоні з Кримом. Електроенергія направлятиметься на енергоринок України, а вже потім – на Європу.

Йдеться про підстанцію «Каїрка» на території Мирненської ОТГ Каланчацького району, яка дасть можливість побудови новітнього вітропарку потужністю 163 МВт та замінить собою підстанцію «Титан», що розташована у тимчасово окупованому Криму.

«Ми кажемо не тільки про енергоефективність, а й про енергонезалежність. Маємо зробити все для того, щоб відійти від газової та вугільної «голок» та переорієнтуватися на сучасні інструменти, модернізувати нашу економіку» – наголосив Андрій Гордєєв.

Довідково:

Старт стратегії реалізації енергетичного потенціалу області через залучення інвесторів до впровадження проектів відновлювальної енергетики був даний під час «Таврійських горизонтів» у 2016 році. Разом з успішною державною політикою стимулювання даного сектору в області вдалось створити «зелений коридор» для таких проектів. І лише у 2017 році вартість побудованих об'єктів альтернативної енергетики склала більше 1,1 млрд грн.

У першому півріччі 2018-го вже здано в експлуатацію 8 таких об'єктів вартістю більше 2 млрд грн, і до кінця року планується запустити 20 СЕС загальною потужністю 178 МВт.

До 2020 року компанії мають наміри побудувати потужні вітропарки, що зробить Херсонщину лідером в даній галузі в Україні та дозволить довести загальну потужність об'єктів альтернативної енергетики до 1,17 ГВт.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон