Херсонщина: Різноманіття - це добре

Херсонщина: Різноманіття - це добре

Цього року в Херсоні родина декана агрономічного факультету Херсонського державного аграрного університету Івана Мринського зібрала щедрий врожай хурми.

Науковець певен, що місцеві аграрії можуть сміливо займатися вирощуванням цієї культури. Дерево хурми не боїться морозів, шкідників, майже не хворіє.

За словами Івана Мринського, плоди, вирощені в умовах півдня України, за смаковими властивостями можуть успішно конкурувати з привезеними із-за кордону.

Однак, наголошує учений, щоб виростити дерево, яке буде регулярно і щедро плодоносити, необхідно дуже ретельно підібрати посадковий матеріал. Також хурма потребує дбайливого догляду, зокрема, у початковий період росту її потрібно багато поливати.

Окрім хурми, на Херсонщині розширюється виробництво ще однієї не типової, як для нашого сільського господарства, культури. Фермер Олег Демченко біля селища Любимівка в Каховському районі вирощує крокуси.

Саме завершується збирання врожаю тичинок цих квітів. Після сушіння вони «перетворюються» на популярну в світі спецію — шафран. Торік херсонський аграрій з 2 га зібрав близько 5 кг сировини. Він розширив плантацію до 4 га, тож врожай очікується більший.

Частина зібраного йде за кордон, на решту є попит в Україні. За цибулинами крокусу для його розведення в Любимівку приїжджають аграрії з Одеської, Київської, Вінницької та Хмельницької областей.

Устина ГРЕЧАНЮК
Сільські Вісті