Яку воду споживають жителі Херсонщини?

Днями у ГУ Держспоживслужби відбувся круглий стіл, на якому порушили питання стосовно якості питної води та території Херсонщини.

До обговорення долучилися керівники комунальних підприємств та місцеві органи влади.

«Водопостачання - серйозна тема, але більшість міських голів, керівників ставляться до цього халатно. Якщо раніше санепідемстанція здійснювала перевірку якості питної води чотири рази на рік, то зараз – не більше ніж 1 раз на два роки.

Враховуючи вище сказане, на 2018 рік із загальної кількості свердловин, а їх 1100, ми знаємо результати лише по 36. Всі інші лабораторних аналізів не проводять», - прокоментував ситуацію начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тарас Година-Арюпін.

Відомо, що останні декілька років контроль водопостачання не проводився у таких містах: Генічеськ, Скадовськ, Каховка, Гола Пристань та пгт Новотрооїцьке. Отже, які сульфати разом із водою споживають місцеві жителі – невідомо.

Що стосується водопостачання Херсона та приміських селищ, то вони отримують його від 5 комунальних підприємств: «Комунсервіс», «Світоч», «Наддніпрянське», «Херсонводоканал» та «Три кринички». Кожне з них має декілька свердловин, за які відповідають та підтримують належний стан. Найбільша кількість свердловин у «Комунсервіс» – 16.

6 років тому на теренах Херсонщини була запущена обласна програма «Питна вода Херсонщини 2012-2020». Вона буда сформована з пропозицій районних рад, ОТГ та передбачає відкриття нових 5 лабораторій, упорядкування джерел питної води, встановлення станцій для очищення питної води.

Як зазначив представник Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, до 2018 року програма фінансувалася за кошти міського бюджету. Зараз передбачено фінансування саме з державного бюджету.

"Гривна"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон