Голови ОТГ Херсонщини познайомилися з напрямками реформи охорони здоров’я

Вчора, 15 листопада, в Херсонському центрі розвитку місцевого самоврядування за підтримки програми U-LEAD з Європою відбувся навчальний семінар«Функціонування закладів охорони здоров'я в нових умовах фінансування». Захід зібрав голів об'єднаних територіальних громад області, головних лікарів закладів охорони здоров'я первинного рівня та управлінців, які відповідають за розвиток охорони здоров'я в ОТГ.

Під час семінару було висвітлено стан впровадження реформи ПМД і проаналізовано роль органів місцевого самоврядування у реалізації реформи. Учасники отримали методичну та інформаційно-роз'яснювальну допомогу з питань управління медичними закладами в умовах реформування системи фінансування охорони здоров'я.

Відкрила захід заступник директора Департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації Ліна Бондарева, яка запевнила, що процес реформування медичної галузі рухатиметься тільки вперед, а те, наскільки оптимістичним він буде - залежить від головних рушіїв реформи: голів ОТГ і головних лікарів закладів первинної ланки надання медичної допомоги.

Безліч питань щодо реформування, якості медичних послуг, кадрової проблеми, нових умов фінансування ПМД, завдань органів місцевої влади розкрила Наталя Марченко, регіональний координатор реформи охорони здоров'я.

В бюджеті 2019 року медичної субвенції на надання первинної медичної допомоги немає. З 1 січня наступного року фінансування первинки здійснюватиметься або з місцевого бюджету, або за договором з Національної служби здоров'я. Наразі 12 медичних закладів області вже уклали угоди з НСЗУ.

Станом на 14 листопада 53% населення області підписали декларацію з сімейними лікарями, в лідерах – Великолепетиський ЦПМСД, де майже 70% населення обрали свого лікаря.

У другому півріччі 2018 року робота лікарів буде здійснюватися в електронному форматі: електронна медична картка, електронні рецепти, записи про прийом, електронні лікарняні, швидкі меддовідки тощо.

Продовжуватиметься будівництво лікарняних амбулаторій за кошти державного бюджету, щоправда в тих населених пунктах, в яких досі не підписано жодної декларації, будівництво буде відтерміновано. Кардинально зміниться підготовка медичних кадрів, буде запроваджено ліцензування.

В другому півріччі 2019 року за направленням лікарів первинного рівня можна буде пройти безкоштовне обстеження, адже для цього НСЗУ виділила 2 млрд. грн.

Прес-центр "Медицина"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон