Про новокаховські кам’яні вишиванки розкажуть у книзі

Орнаментальним панно, що прикрашають старі будинки в центральній частині Нової Каховки, присвятять цілий сайт і книгу.

Це стало можливим завдяки гранту Українського культурного фонду в сумі 433 тисячі гривень. Виграти грант вдалося завдяки зусиллям відділів управління проектами і культури, і туризму Новокаховської міськради.

Як розповіла начальник відділу культури і туризму Наталія Зарудна, вже в листопаді має запрацювати сайт. А на початку грудня в Українському культурному фонді презентують книгу «Кам'яні вишиванки Нової Каховки». Її видадуть невеликим накладом — близько 300 примірників — і даруватимуть навчальним закладам та бібліотекам області.

Цікаво, що до цього проекту не залучалася голова Новокаховського осередку Українського товариства охорони пам'яток історії і культури Тетяна Євсєєва. Хоча саме вона свого часу звернула увагу на орнаментальні панно, створені художником Григорієм Довженком під час забудови міста у 1952—1953 роки.

Завдяки їй і її однодумцам свого часу й виник термін «кам'яні вишиванки». Місцева ж влада на панно Довженка дивилася крізь пальці.

Перший проект з привернення уваги до цих робіт Тетяна Євсєєва реалізувала у 2016 році. Чималу частину наробок з нього було використано в розробленому чиновниками проекті. Також активісти займаються реставрацією «кам'яних вишиванок» за власні кошти.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон