Херсонські лікарні стали комунальними некомерційними підприємствами

У Херсоні завершили процес реорганізації трьох міських лікарень шляхом переведення їх у комунальні некормерційні підприємства.

На позачерговій сесії депутати міської ради затвердили статути комунальних закладів «Херсонська міська клінічна лікарня імені О.С. Лучанського», «Херсонська міська клінічна лікарня імені А. і О. Тропіних», «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша".

Це було однією з умов для укладання договорів між медичним закладом та Національною службою здоров'я України у рамках медичної реформи.

За словами начальниці управління охорони здоров'я Світлани Межерицької, перетворення лікарень із комунальних установ в комунальні некомерційні підприємства не тягне за собою змін у підпорядкуванні лікарень міській раді та управлінню охорони здоров'я та зміну власника лікарень – міської ради.

Головні лікарі будуть призначатися міським головою на підставі конкурсу на контрактній основі. Також лікарні, відповідно до проекту рішення міської ради, включаються до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації.

Завершений процес реорганізації для трьох міських лікарень означає збільшення їх фінансування, а отже і збільшення обсягів та покращення якості надання первинної медичної допомоги херсонцям.

Нагадаємо, що з 01.07.2018 первинна медицина фінансується за новою моделлю. Заклади охорони здоров'я, які уклали Договори про медичне обслуговування населення за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, фінансуються Національною службою здоров'я України.

Постановою Кабміну від 25.04.2018 № 407 «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою державних гарантій» закріплений базовий тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році — 370 гривень за людину на рік. Мова йде про прямі оплати від Національної служби здоров'я України, які отримає медзаклад за кожного пацієнта, який підписав з ним Декларацію про вибір лікаря з первинної медичної допомоги.

Крім того, визначені коригувальні коефіцієнти в залежності від вікових груп:

Від 18 до 39 років - базова ставка, 370 гривень.

Немовлята і діти до 5 років - висока ставка, коефіцієнт множиться на 4 і складе 1480 гривень.

Діти 6-18 років - коефіцієнт буде 2,3, тому базова ставка на таку дитину - 814 гривень.

Від 40 до 64 років - коефіцієнт 1,2, це 444 гривні.

Для людей 65+ - тариф множиться на 2 і складе 740 гривень.

Херсонська міська рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон