У херсонців відбиратимуть квартири за борги

З квітня 2019 року вступить у силу Кодекс про банкрутство фізичних осіб, прийнятий 18 жовтня поточного року Верховною Радою України.Кодекс значно спрощує певні процедури і скасовує мораторій на стягнення квартир у боржників.

По-перше, новий Кодекс встановлює п'ятирічний особливий період реструктуризації іпотечних валютних кредитів, по-друге, скасовує мораторій на стягнення квартир у неплатників по кредитах.

«З моменту вступу в силу цього Кодексу втрачає силу закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті», - йдеться у прийнятому Кодексі.

У той же час, - пояснюють експерти, - Кодекс з питань банкрутства вводить п'ятирічний особливий режим реструктуризації валютної іпотеки.

Що мається на увазі? Наприклад, вимоги забезпеченого кредитора, які виникли по кредиту у валюті, конвертуються в гривню за курсом НБУ на день відкриття справи про неплатоспроможність і погашаються боржником відповідно до плану реструктуризації у розмірі 100% від ринкової вартості квартири або житлового будинку, яка визначена оцінювачем, якого обиратиме кредитор.

У разі, якщо загальна площа квартири не перевищує 60 кв. м (або не більше 13,65 кв.м житлової площі на кожного члена сім'ї боржника) або загальна площа житлового будинку не більше 120 кв. м, то процентна ставка за таким планом реструктуризації встановлюється на рівні українського індексу ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб (UIRD), збільшеному на 1 процентний пункт.

Якщо площа нерухомості більше, то «процентна ставка за таким планом реструктуризації встановлюється на рівні українського індексу ставок за 12-місячними депозитами фізичних осіб (UIRD), збільшеному на 3 п.п.», а план реструктуризації підписується на 10 років.

У Кодексі зазначається, що членами сім'ї боржника вважаються особи, які проживали в квартирі або житловому будинку, які є предметом забезпечення, на момент укладення іпотечного договору і проживають на момент відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також діти зазначених осіб, які народилися після укладення іпотечного договору.

Цікаво, чи випадково рішення ВРУ прийняла ще у жовтні, а у дію Кодекс у квітні, в акурат перед другим туром Президентських виборів? Невже хтось зробив пасивну політичну закладку, для ведення аргументованої політичної агітації саме у цей складний період часу?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон