Херсонцям розповіли про правильне харчуванння

Херсонцям розповіли про правильне харчуванння

Протягом жовтня фахівці Херсонського обласного центру громадського здоров'я проводили семінари-тренінги щодо правильного харчування для студентів Херсонського державного університету та академічного ліцею ім. О. В. Мішукова.

Цікавим цей семінар став і для викладачів ліцею, які 29 жовтня освоїли Національні рекомендації зі здорового харчування МОЗ України і навчились складати власну «тарілку здорового харчування».

Як треба харчуватися, щоб бути здоровим? За словами завідуючої відділення санології обласного центру громадського здоров'я Ольги Джугостран і заступника головного лікаря Дар'ї Сєдлєр правильне харчування включає багато аспектів, а саме: натуральність їжі, обмеження цукру, солі і жирів, відповідну калорійність їжі, корисні харчові продукти, тощо.

Тарілка здорового харчування для дорослої людини щодня має включати 400 г різноманітних овочів та 300 г фруктів, 70 г для жінок і 90 г для чоловіків цільних злаків (цільнозернова каша, цільнозернові макаронні вироби і хліб), 2,5-3 порції молочних продуктів (1 склянка молока або йогурта, 40 г твердого сиру або 120 г домашнього сиру), 1-2 яйця. М'яса достатньо 500 г на тиждень, 2-3 рази на тиждень слід вживати рибу.

Продуктом вибору мають бути рослинні жири, тваринні краще обмежити до 20 г на день. Найкориснішою є суміш соняшникової, кукурудзяної, оливкової та лляної олій. А від гідрогенізованих рослинних жирів варто відмовитися повністю, бо продукти, які містять такі жири (кондитерські вироби), не засвоюються повністю організмом людини.

Багато нового дізналися на семінарі вчителі ліцею, прозвучало безліч питань. Педагоги отримали аргументи, підтверджені дослідженнями, про користь і шкоду тих чи інших продуктів, які будуть застосовані під час виховної роботи з учнями ліцею.

Прес-центр "Медицина"