Співаковський: окрім нас самих, ніхто не наведе лад у власному домі

Разом із Федір Негой взяв участь у засіданні регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування Херсонського регіонального відділення «Асоціації міст України», де зібралися голови об'єднаних територіальних громад Херсонщини та сільські голови. Говорили про основні проблеми, які зараз турбують представників органів місцевого самоврядування.

На початку зустрічі, звертаючись до присутніх, я наголосив на тому, що окрім капіталу монетарного, Херсонщина зараз втрачає і людський капітал, адже молодь виїжджає з Херсонщини та з Херсона.

Проблема виникла не сьогодні, а понад 10 років тому. Вона жодним чином не вирішувалася. Тому зараз на багатьох підприємствах просто фізично нема кому працювати. Нестача кадрів відчувається так само і в медичній галузі, і в освітянській. Молодь слід зацікавити, дати їй гарні умови життя, достойну зарплату та цікаву роботу. І це в наших силах, але реагувати треба швидко.

Подібні зібрання корисні тим, що кожна гілка влади може почути одне одного і врахувати це у своїй діяльності. Це формат, де можна найти спільні рішення, принаймні спробувати це зробити. Представники місцевих громад мають почути, і від нас народних депутатів у тому числі, за яким алгоритмом приймають ті чи інші рішення. А ми маємо почути про їхні проблеми. Саме завдяки такій співпраці влада може бути ефективною.

Децентралізаційні процеси, які зараз тривають в Україні, дозволили на місцях отримати певні повноваження, яких раніше не було, але водночас це і велика відповідальність. Так, громада сама вирішує, куди спрямувати отриманий фінансовий ресурс, люди отримали інструментарій, якого раніше не було. Але ж при цьому за них ніхто не приїде з Києва прибирати сміття, або контролювати чи сплатили податки місцеві підприємці, або чи дотримуються закони. Все це вони мають вирішувати власними силами.

І на мою думку, якщо об'єднані територіальні громади не зрозуміють, що повноваження повинні бути збалансовані із відповідальністю, реформа не буде успішною.

Головне послання сьогоднішньої зустрічі, на мою думку, що у громад має бути усвідомлення, що йдеться не про проблеми певних законопроектів, а про те, що, окрім них самих, ніхто не наведе лад у власному домі.

Зараз Верховна Рада України готується до розгляду Державного бюджету на 2019 рік у другому читанні. Бюджет, який прийнятий у першому читанні, не є збалансованим, багато соціальних галузей залишаються недофінансованими.

Тому при подальшій роботі над головним фінансовим документом країни слід врахувати пропозиції об'єднаних громад. Присутні на сьогоднішній зустрічі представники місцевої влади підготували свої пропозиції, які будуть розглянуті у Верховній Раді України.

Народний депутат України Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон