На Херсонщині — майже 20 тисяч га «нічийної» землі

За даними Моніторингу земельних відносин, який був проведений в рамках проекту Світового Банку, в Україні налічується 391 тис. гектарів невитребуваних паїв, з них 19,3 тис. га — на Херсонщині.

В реальності «невитребуваними паями» вважають всі ті землі, що опинилися на півдорозі між колишньою колективною власністю колишніх колгоспів та приватними земельними ділянками пайовиків.

Згідно з законодавством, здавати в оренду ці невитребувані паї можна за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи райдержадміністрації для використання за цільовим призначенням. Але до моменту, коли їхні власники оформлять державні акти на право власності на земельну ділянку. Це зазначається в договорі про оренду. Водночас реєстрація права оренди таких ділянок законодавством не передбачена і орендарі не можуть їх включити в зареєстрований земельний банк.

Тому часто невитребувані паї орендуються нелегально, не проходять по документах, а громади, на чиїй території знаходиться найбільше таких невитребуваних паїв, втрачають чималі суми податків.

Лідерство з кількості невитребуваних паїв належить Житомирській (28 318 шт.), Івано-Франківській (26 080 шт.) та Чернігівській (9 561 шт.) областям. Найменша їх кількість — у Чернівецькій (143 шт.), Тернопільській (290 шт.), Закарпатській (418 шт.) та Миколаївській (666 шт.) областях.

За площею найбільше невитребуваних паїв залишилося у Житомирській (85 976 га), Чернігівській (40 766 га) та Сумській (30 116 га) областях. Найменше за площею невитребуваних паїв у Чернівецькій (188 га), Закарпатській (450 га) та Тернопільській (552 га) областях.

За даними Моніторингу земельних відносин, на Херсонщині — 3024 невитребуваних ділянок загальною площею 19 297 га. Це найвищі показники серед усіх південних областей України.

Анатолій НІКОЛАЄВ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон