Комунальні заклади на Херсонщині під контролем обласної ради

Херсонська облрада здійснює щоденний контроль за діяльністю комунальних закладів - від ефективності використання керівниками самого майна до виконання основних функцій закладу. Такою є принципова позиція голови обласної ради Владислава Мангера.

Звичайно, найбільша увага приділяється закладам соціально-гуманітарної сфери, а саме: лікарням, дитячим санаторіям, геріатричним закладам тощо. Адже в них цілодобово перебувають люди, а, отже, кожен з них має бути соціально захищеним: від комфортного перебування (проживання) до якісного харчування. Саме такою є принципова позиція голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера.

Контролює роботу комунальних закладів управління розвитку об'єктів спільної власності територіальних громад області виконавчого апарату. Так, нещодавно Управлінням на виконання доручення голови облради від 13 вересня 2018 року №26-д було здійснено аналіз ефективності виконання основних функцій, використання майна, фінансових та трудових ресурсів комунальним закладом Новоолександрівський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій Херсонської обласної ради (далі – Санаторій).

За результатами перевірки встановлено ряд порушень. Так, відповідно висновку Держенергонагляду у південному регіоні від 12 вересня 2018 року, у зв'язку з суттєвим зносом котла на сьогодні заклад не готовий до опалювального періоду, котел знаходиться у розібраному стані і будь-які заходи не вживаються.

Також, в порушення наказу Держнаглядохоронпраці від 23.07.96 №125, керівництвом Санаторію не розроблено періодичність технічного огляду котлів, не продовжено терміни експлуатації їх на наступний період, відсутні висновки експерта та записи до паспортів котлів відповідальною особою, в результаті чого подальша експлуатація всіх котлів заборонена.

По-друге, закладом порушено вимоги Дозволу, виданого Департаментом екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації від 09.02. 2016 № Укр 14.15 Хрс. в частині регулярного обліку води, яка відбирається та використовується для питних потреб з урахуванням результатів лабораторних досліджень.

Вода, яка видобувається зі свердловини, не придатна для використання в якості питної та не відповідає державним санітарним нормам та правилам, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12.05.2010 №400. Використовувати таку воду у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом) заборонено згідно ст. 47 п. 4 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», що підтверджено протоколом Нововоронцовської районної лабораторії відділення Бериславського МВДУ «ХОЛЦМОЗУ» від 18.10.2017 №113 про дослідження питної води.

Виявлено порушення норм харчування. У закладі для харчування дітей використовують продукти, не передбачені нормами харчування для дітей. Овочі, фрукти та молочні продукти повністю відсутні в раціоні. Для приготування їжі використовувались суміші рослинно-молочні (спред), томатна паста, ковбаса 2 сорту, фарш (м'ясо механічної обвалки – ММО), що не передбачено нормами заміни продуктів за енергоцінністю та рекомендаціями для споживання. При цьому, добові норми харчування виконані лише на 60%. Отже, закладом не дотримуються вимоги 3акону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Зважаючи на складну ситуацію, керівник закладу не шукав шляхів вирішення проблеми з харчуванням. Ні один із найбільших херсонських сільськогосподарських підприємств – ПАТ «Придніпровське», що базується в Нововоронцовському районі, ні місцеві фермери не отримували письмових чи усних звернень про допомогу від керівника Санаторію.

Окрім цього, керівником закладу не дотримуються вимоги санітарно-гігієнічних правил і норм облаштування, організації режиму дитячих санаторіїв, зокрема, негайного капітального ремонту потребують душові кімнати, а сантехніка – повної заміни.

За порушення нормативів харчування, не підготовлення котельні Санаторію до роботи під час опалювального сезону, невжиття керівником заходів щодо облаштування свердловини засобами вимірювання об'єму видобутих підземних вод та забезпечення споживачів питною водою належної якості, розпорядженням Херсонської обласної ради від 19 жовтня 2018 року № 219 головному лікарю Новоолександрівського обласного дитячого гастроентерологічного санаторію Задніпряній І.В. оголошено догану.

За матеріалами Херсонської обласної ради

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон