У Голій Пристані взимку не всім буде тепло

Хоч уже й осінь на своєму екваторі, та вдень добряче пригріває сонце. Лише вночі поки що легенькі заморозки нагадують про необхідність готуватися до холодів.

А якраз готуватися людям зараз досить складно. Уряд ніяк не визначиться з вартістю газу для населення, жорсткішими стали умови отримання субсидій, і мешканці доходять висновку: треба покладатися тільки на себе.

Не таке вже й велике містечко Гола Пристань, але і в ньому, як у краплині води, віддзеркалюються проблеми, властиві всій країні.

Зростають ціни на енергоносії, не відстає від них і заборгованість населення за теплопостачання, досить складно переконати людей у переході на індивідуальне опалення.

Згідно з законом про теплопостачання, прийнятим ще 2005 року, Голопристанською міською радою були розроблені схеми теплопостачання, які переглядаються і затверджуються кожні 5 років. Увага населення акцентувалася на поступовому переведенні квартир на індивідуальне опалення. Виявилося, що це не так просто зробити: одні власники квартир не мають для цього коштів, інші — бажання, а ще дехто воліє за краще терпіти холоднечу та нарікати на теплопостачальників, ніж виявляти якусь ініціативу.

Нелегко довелося в цих умовах працівникам КП «Міськтеплокомуненерго»: проводилися сходки громадян за місцем проживання, навідувалися чи не в кожну квартиру, переконували своїх клієнтів, що після встановлення індивідуального опалення вони стануть справжніми господарями у своїх оселях, власноруч розпоряджатимуться температурним режимом. Але справа рухалася надто повільно, людей влаштовувало те, що вони мають.

Дійшло до того, що міська рада 2013 року провела досить жорсткий експеримент: вивела з опалювальної мережі котельню № 3, яка обслуговувала житловий мікрорайон станції баштанництва. Скільки було нарікань, скарг, обурення! А взамін одна вимога: перехід на індивідуальне опалення, беріть кредити, які пропонує КП «Міськтеплокомуненерго».

Того року тільки за рахунок наданих кредитів, які населення не могло повернути, підприємство влізло в борги, з яких ще довго виборсувалося. А як пережили ту зиму мешканці мікрорайону — відомо лише їм. На той час у місті налічувалося понад 2,5 тисячі абонентів підприємства.

Як стверджує директор КП «Міськтеплокомуненерго» Сергій Фісай (він очолює підприємство з листопада 2015 року), цього разу до схеми теплопостачання було внесено певні корективи. По-перше, про необхідність переходу на індивідуальне опалення власників квартир попередили ще минулого року, а по-друге, власне перехід має бути завершений 2020 року.

І на сьогодні у місті залишилася 31 квартира, яка користується централізованим опаленням. Із них лише 4 — боржники, загалом їхній борг склав близько 30 тис. грн.

— Так, нам дуже невигідно опалювати ці квартири, — сказав Сергій Олександрович. — Наприклад, будинок по вулиці Пушкіна, 5. Там 9 квартир з централізованим опаленням, і ми більше витрачаємо енергоносіїв при транспортуванні, ніж на обігрів жител. Але ми розуміємо ситуацію: не всі власники квартир мають для переходу на індивідуальне опалення необхідні кошти. Це переважно пенсіонери, інваліди, одинокі громадяни. Рішенням Голопристанської міської ради з бюджету для такої категорії споживачів виділено допомогу: після підписання ними заяви про перехід на індивідуальне опалення кожному власнику для ремонту надається 10 тис. грн допомоги, решту вони мають додати зі своїх власних коштів або залучити до цього родичів чи спадкоємців.

Ці слова підтвердили і в міській раді. До речі, якраз на момент нашої розмови за вирішенням цього питання до міськради вернулася спадкоємиця давно померлого В. М. Бруєва. Жінка тривалий час жила далеко від Голої Пристані, а коли повернулася і вступила у спадкові права, виявила, що квартира давно не опалюється. Їй запропонували матеріальну допомогу для переходу на індивідуальне опалення, навіть рекомендували бригаду досвідчених майстрів. Жінка з радістю погодилася.

Опитування власників квартир, які ніяк не наважаться встановити у себе котел або конвектор, дозволяє зробити висновок: до зими тут готуються активно, а вчасна матеріальна допомога місради полегшує мешканцям вирішення справи. Як запевняє Сергій Фісай, усі 4 котли міста, розраховані на тверде і газове опалення, готові до опалювального сезону. І все ж останнє слово скаже зима.

Анатолій ГРАБКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон