Виборчий досвід для Херсона

Херсонська журналістка Оксана Казакова мала можливість спостерігати за місцевими виборами у Польщі, зробивши певні висновки для виборчої кампаніїу нашій країні, у нашому місті...

У неділю, 21 жовтня в Польщі проходили місцеві вибори. Громадяни обирали Президента міста (мера), депутатів до гміни (базова одиниця місцевого самоврядування), повіту (це схоже на наш район) та представника у раду воєводства (схоже на нашу область).

Перебувала у Польщі як раз у розпал передвиборчих баталій. Не буду про внутрішні політичні інтириги, про тиск росіян, зупинюсь на зовнішніх проявах. По місцевих каналах - суцільні дебати, шоу. Саме таким чином забезпечується право виборців на інформацію о кандидатах.

На вулицях є борди. Але порівняно з Україною зовнішня агітація якась не цікава: на фоні кольорів політичної партії, від якої висувається кандидат, його фото. Слогани теж не вразили: «конкретні справи», «дій!» та інші штампи.

Бордів з агітацією не багато (бордів взагалі дуже мало), що обумовлено вимогами законодавства: кандидат має право витратити тільки певну суму (на рівні повіту це близько 2,5 тисячі злотих) на рекламу.

Тому дуже поширені хитрощі на кшталт банеру на паркані будинку за домовленістю з власником чи використання пересувних причепів замість стаціонарних бордів.

Шукала приклади чорного піару, - знайшла замальовані очі та спаплюжений фарбою борд.

Ще з цікавого: діючий Президент одного з міст, який балотується на посаду знов, та, скоріш за все, матиме підтримку людей, розмістив борди з власним фото на фоні знакових об'єктів, які збудовані чи реконструйовані у місті.

Звичайно, що вагоме фінансування по цих об'єктах від Євросоюзу. В нас таке теж полюбляють) Дня тиші не помітила, у вихідні зовнішня реклама висіла.

Висновки: чим менше бордів, тим місто привабливіше, можна розгледіти його «обличчя». Тож мають бути зрозумілі правила по розміщенню реклами, обмеження щодо кількості та її зовнішньому вигляду.

Важлива й позиція загальнодержавного виборчого законодавства. Бо від суцільної «галереї» бордів політиків уздовж проїзної частини (у нас в Херсоні - ред.) вже нудить, а далі буде тільки гірше...

Оксана КАЗАКОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон