На Херсонщині свердловини - наче втрачений скарб

Чималенький "скарб", що дістався аграріям Таврії ще від часів Союзу, виявили фахівці управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області.

Це 35 свердловин вертикального дренажу для регулювання рівня ґрунтових вод у межах сіл та селищ краю. Вони мали експлуатуватися по десять років, захищаючи населені пункти від підтоплення, але давно відслужили цей термін. І за призначенням не використовуються - висять "мертвим вантажем" на балансі управління водних ресурсів.

Аудитори запропонували списати це обладнання загальною вартістю у 3,49 мільйона гривень. Зрештою, залишки труб та інших деталей можна було б здати на метал, а на виручені кошти купити запчастини чи організувати ремонт діючих свердловин, без яких селянам нікуди не дітися. Але все виявилося не так уже й просто.

- Свердловини вертикального дренажу неможливо списати без узгодження із органами місцевого самоврядування. Проте громади дуже часто відмовляються йти на таке узгодження. Адже подібні об'єкти часто використовувалися не тільки для відкачування ґрунтових вод до найближчих зрошувальних каналів, а й забезпечували так зване місцеве зрошення. Надлишок вологи скидали до якихось резервуарів, а потім з них поливали поля й городи.

Ця система, звісно, зараз не працює, бо трубопроводи до резервуарів розікрали, чи вони вийшли з ладу. Однак селяни сподіваються, що колись чи самі знайдуть фінанси, чи держава в такій справі допоможе. Тому намагаються будь-що зберегти і непрацюючі свердловини, - пояснив начальник обласного управління водних ресурсів Ігор Андрієнко.

Ігор Андрієнко каже, що "вбиті" свердловини таки списують. Але обмежено - лише ті, де вже не залишилося навіть ліній електропередач. Адже без електрики їх знову не запустити, а прокладати нові ЛЕП - занадто витратна справа.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон